Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.02.2022 08:00

Poslanci adresovali EK list, uchádzajú sa o financie na dopravné projekty


Ilustračná snímka.


Ku kampani s názvom Chudobný bohatý región, ktorým sa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) snaží presvedčiť Európsku komisiu (EK) o tom, že územie potrebuje viac eurofondov, sa pripojili aj krajskí a bratislavskí mestskí poslanci.


Európskej komisii adresovali otvorený list. Uchádzajú sa ňom o eurofondy na všetky kľúčové dopravné stavby v kraji. Týka sa to krajských, mestských i štátnych projektov.

"V otvorenom liste nebojujeme len za financovanie krajských projektov, čo je napríklad obchvat Malokarpatska, ale aj za mestské a štátne projekty. Bez zhruba miliardy eur z eurofondov sa náš kraj v naplánovaných projektoch, žiaľ, nepohne," konštatuje krajský poslanec a predseda dopravnej komisie Ján Buocik, ktorý predmetný list inicioval.

Jedným z dopravných projektov je napríklad cestný ochvat Malokarpatského regiónu, ktorý má znížiť environmentálnu záťaž v dotknutých mestách a obciach. Prvá etapa je financovaná z eurofondov, rovnaký zdroj financií však potrebuje kraj aj na jeho ďalšie dve plánované etapy.

V rámci projektov ide aj o rekonštrukciu a skapacitnenie koľajovej dopravy na území Bratislavy a vybudovanie prestupných terminálov. Súčasťou má byť aj vybudovanie novej železničnej stanice Filiálka. Skapacitnenie koľajovej dopravy sa má týkať aj tratí smer Pezinok, Senec a Dunajská Streda, keďže súčasná železničná infraštruktúra na uvedených tratiach je nepostačujúca. Na území Bratislavy ide aj o rozšírenie existujúcej siete električkovej dopravy. Najpotrebnejšou chýbajúcou električkovou radiálou je trať do Podunajských Biskupíc a Vrakune.

Podľa kraja by mala EÚ v prvom rade zmeniť kritériá, podľa ktorých hodnotí bohatstvo regiónov. Podľa štatistík je totiž Bratislavský kraj 13. najbohatší región v Európskej únii. "Schopnosti obyvateľov nášho regiónu sú obdivuhodné, náš kraj vyprodukuje skoro 30 % hrubého domáceho produktu (HDP) celého Slovenska. Avšak iná metodika na základe socioekonomických ukazovateľov zaradila náš región až na 162. miesto. Táto pozícia oveľa viac zodpovedá každodennej realite," podotýka Buocik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
Martin BERTA: Eurofondy sa nemajú rušiť, ale vylepšovať
Národné delegácie Českej a Slovenskej republiky pri Európskom výbore regiónov na plenárnom zasadnutí, ktoré sa konalo 7. a 8. decembra v Bruseli, prijali spoločné stanovisko ku kohéznej politike po roku 2020.
viac
20.09.2019
BSK: Európska komisia odobrila návrh župy
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba spolu s deväťčlennou skupinou poslancov župného Zastupiteľstva apeloval v Bruseli za akútnu potrebu navyšovania kapacít základných škôl v obciach Bratislavského kraja.
viac
26.05.2021
Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK
Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.
viac
15.12.2021
BSK: Voči vzdelávaniu máme obrovský dlh
V Bratislavskom kraji chýbajú kapacity v materských a základných školách, ako aj moderná infraštruktúra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %