Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2022 04:15

Poslanci podali hromadnú pripomienku k zámeru linky na triedenie odpadu


Ilustračná snímka.


Primátor Popradu Anton Danko nesplnil sľub, že vyjme skládku v Matejovciach zo zmien územného plánu. Tvrdia to opoziční poslanci, ktorí v tejto súvislosti podali pripomienku v mene 1400 obyvateľov tejto mestskej časti.


Informoval o tom člen poslaneckého klubu Tím Poprad 2022 František Majerský s tým, že o polnoci sa skončila lehota na podávanie pripomienok. Radnica na podanie pripomienky doposiaľ nereagovala.

Primátor ešte minulý týždeň vyhlásil, že použije všetky svoje kompetencie a zariadi, aby bola žiadosť spoločnosti Brantner na vytvorenie desaťhektárového areálu s linkou na zhodnotenie odpadu vyňatá z návrhu úprav nového územného plánu. "Od 6. júna bol pritom na úradnej tabuli zverejnený návrh zmien územného plánu v nezmenenej podobe, ktorý so skládkou stále počíta. Neverili sme, že primátor svoj sľub splní, preto sme zbierali podpisy a pod hromadnú pripomienku sa nám podpísali stovky Popradčanov," uviedol Majerský, ktorý s ďalšími poslancami zorganizoval aj stretnutie s občanmi priamo v danej lokalite. Hlavným argumentom pripomienky je, že podľa platnej legislatívy nesmú skládky vznikať do 500 metrov od obývaných oblastí. "Skládka v Matejovciach má stáť len 55 metrov od najbližšieho obydlia. Jej vznik by zásadným spôsobom zhoršil životný komfort niekoľko tisíc obyvateľov Matejoviec," upozornil Majerský.

Na zámer spoločnosti upozornili poslanci 2. júna, zo zverejnenej obrazovej dokumentácie podľa nich vyplýva, že by areál mohol slúžiť aj na likvidáciu nebezpečných odpadov. Poslanec Jozef Košický zdôraznil, že nie sú proti samotnému projektu. "Zámer zhodnocovania odpadu mechanickou úpravou a následne jeho zhodnotenie biologickými postupmi je určite pre našu spoločnosť potrebný a bude prínosom. Je však potrebné nájsť preň inú lokalitu, ktorá nebude mať dosah na kvalitu bývania občanov," skonštatoval.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Trnavskí poslanci budú rozhodovať o odpadoch i používaní pyrotechniky
Na poslednom zasadnutí pred letom sa trnavskí poslanci v utorok 28. júna budú venovať viacerým návrhom nových všeobecne záväzných nariadení (VZN).
viac
13.10.2016
Poprad chce zrušiť hazardné hry v meste, uvažuje sa aj o petícii
Vedenie Popradu začalo opäť hovoriť o probléme s hazardnými hrami v meste. V tejto súvislosti sa začala skloňovať aj možná petícia. Napriek tomu, že príjem financií do mestského rozpočtu za prevádzkovanie hazardných hier na jeho území predstavuje ročne 486 000 eur, mesto uvažuje o ich zrušení.
viac
04.04.2018
Hlavné mesto spustí novú separačnú linku
Linka bude využívať najnovšie technológie, vrátane optického rozpoznávania a automatického vytrieďovania pomocou vzduchových trysiek. Dokáže spracovať tri tony plastového odpadu za hodinu.
viac
03.06.2022
Poslanci vyzývajú mesto na zastavenie výstavby skládky v Matejovciach
V popradskej mestskej časti Matejovce sa má stavať skládka a priestor na spracovanie nebezpečného odpadu. Poslanci z klubu Tím Poprad 22 vyzývajú primátora Antona Danka, aby výstavbu zastavil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %