Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.10.2019 01:10

Poslanci schválili daň za rozvoj, mesto ju začne vyberať od roku 2020


Košice, ilustračná snímka (tasr)


Daň za rozvoj bude po novom vyberať aj Košice. Od 1. januára 2020 sa tak pridá k samosprávam, ktoré využili možnosť zaviesť tento poplatok. Mestské zastupiteľstvo schválilo najvyššiu možnú sadzbu, a to 35 eur za každý - aj začatý - štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.


Mestskí poslanci zároveň požiadali primátora Jaroslava Polačeka, aby na najbližšie MsZ predložil návrh na následné rozdelenie výnosov z tohto poplatku medzi mesto a mestské časti (MČ).

Najvyššiu sadzbu určili pri stavbách na bývanie. „Príjem (do mestskej kasy, pozn. TASR) je dnes veľmi ťažké odhadnúť. Máme pesimistický a optimistický variant. Ten pesimistický hovorí okolo pol milióna eur ročne, ten optimistický sa ťahá na úroveň niekde okolo jedného milióna eur,“ povedal Polaček s tým, že prvých 60 štvorcových metrov je zo zákona od poplatku vždy oslobodených.

Podľa zákona sa výnos z poplatku na rozvoj môže použiť na budovanie materských a základných škôl, sociálneho bývania, miestnych komunikácií, parkovísk, parkov, verejného osvetlenia či sociálnych, kultúrnych, športových a zdravotníckych zariadení.       

Prijaté všeobecne záväzné nariadenie určilo tri daňové kategórie. Prvú z nich tvorí katastrálne územie Stredné Mesto, druhá zahŕňa veľké a tretia menšie MČ. Stavby sú rozčlenené podľa účelu. Suma za tie na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu bude v druhej kategórii predstavovať sedem eur a v tretej 3,50 eura. V ostatných prípadoch ide o 35 eur za štvorcový meter.       

Žiadať financie pri nových stavbách umožňuje obciam zákon o miestnom poplatku.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2019
MsZ schválilo akčný plán programu rozvoja mesta na najbližšie roky
Akčný plán Programu rozvoja mesta Košice na roky 2019 – 2021 košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) v stredu schválilo. Ide o základný a východiskový dokument pre plánovanie rozvojových aktivít a realizáciu projektových zámerov mesta na najbližšie obdobie.
viac
08.11.2019
Poslanci MsZ v Senici schválili poplatok za rozvoj
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Senici schválili Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za rozvoj. Poplatok za rozvoj umožňuje mestám a obciam na základe zákona získavať príjmy od investorov a developerov.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
28.04.2023
Mesto bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom takmer 300 miliónov eur
Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške takmer 300 miliónov eur. Na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí to schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %