Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.04.2020 08:20

Poslanci TTSK prvýkrát rokovali prostredníctvom videokonferencie


Snímka zdroj: (ttsk)


Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja na včerajšom (15. 4.) zasadnutí rozhodli, že na opatrenia proti ochoreniu COVID-19 bude vyčlenených 500 000 eur.


Finančné zdroje boli na tento účel presunuté z grantových schém, ktoré tento rok nie je možné realizovať. Poslanci tiež rozhodli o vypísaní verejnej obchodnej súťaže na predaj štyroch nehnuteľností, ako aj o prevzatí cesty v obci Horné Orešany -časť Majdánske do svojej správy, čím sa vyrieši dlhoročný pretrvávajúci problém s jej údržbou.

Trnavská župa, ako prvá spomedzi všetkých samospráv, rokovala prostredníctvo videokonferencie. Túto možnosť dostali samosprávy zmenou legislatívy, ktorú inicioval trnavský župa a predseda Združenia samosprávnych krajov – SK 8, Jozef Viskupič.

„Sme historicky prvá župa, ktorá prijala dôležité rozhodnutia prostredníctvom videokonferencie. V mimoriadnej situácii realizujeme mimoriadne opatrenia. Pre tento účel sme pripravili aplikáciu a vo veľmi krátkom čase sme dokázali zrealizovať rokovanie zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie,“ povedal J. Viskupič.

Poslanci rozhodli, že niektoré projekty, ktoré mali byť realizované cez dotačné schémy, budú presunuté na neskoršie termíny. Finančné prostriedky vyčlenené na tento účel budú použité na opatrenia v boji proti ochoreniu COVID-19. Celková suma na tento účel je 500 000 eur.

Štyri objekty vo vlastníctve trnavskej župy budú ponúknuté na predaj vo verejnej obchodnej súťaži. Ide o súbor objektov a pozemkov v Hornom Bare a v Zemianskych Sadoch, budovu internátu s pozemkami v Holíči a budovu osvetového strediska s pozemkom v Trnave. Ešte v roku 2017, po nástupe súčasného vedenia župy, bol zastavený predaj nehnuteľného majetku. Jeho cieľom bolo zmeniť prístup k posudzovaniu využiteľnosti nehnuteľností v správe župy. Teda nerozpredávať majetok, ale naopak, snažiť sa definovať preň nové verejné funkcie. Toto sa župe podarilo v prípade 3 nehnuteľností, ktorým sme definovali nové verejné využitie, vrátane budovy bývalej strednej školy v Piešťanoch, kde vzniká nová kultúrna inštitúcia – kultúrne a kreatívne centrum ARTA.

Župa sa tiež výrazne priblížila k vyriešeniu problému cesty v obci Horné Orešany, časť Majdánske. Vyše 30 rokov úrady neboli ochotné a schopné vyriešiť vlastnícky problém tejto cesty. Výsledkom neochoty úradov bolo, že cesta nemá „svojho pána,“ a je problém s jej údržbou. Trnavská župa sa rozhodla prevziať tento úsek do svojej správy, čoho proces bol dnes spustený.

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
22.04.2020
Poslanci KSK budú 30. apríla rokovať prostredníctvom videokonferencie
Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) sa uskutoční 30. apríla formou videokonferencie. Obsahom programu bude iba niekoľko bodov na odskúšanie rokovania takouto formou vrátane zmeny spoločnosti ORID, s. r. o., na Hmotné rezervy Košického samosprávneho kraja, s. r. o..
viac
27.04.2020
Zastupiteľstvo PSK sa uskutoční formou videokonferencie
Prešovskí krajskí poslanci budú v pondelok (27. 4.) rokovať prostredníctvom videokonferencie. Celkovo majú na programe 24 bodov. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
viac
18.05.2020
Poslanci TTSK budú opäť rokovať prostredníctvom videokonferencie
Rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré je naplánované na stredu 20. mája 2020, sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie. Župa využije túto možnosť po druhýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %