Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.11.2019 09:10

Poslanci TTSK schválili hvezdárni v Hlohovci projekty v sume takmer 835-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: Hlohovec.sk


Dva návrhy na spolufinancovanie projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika pre Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci vo výške 834.615,30 eura schválili poslanci Trnavského samosprávneho kraja na svojom výjazdovom rokovaní v Senici.


Prvým je projekt Zvyšovanie kompetencií študentov v aplikovaných prírodných a technických vedách na slovensko-českom pomedzí. Je zameraný na kvalitatívnu inováciu vzdelávacieho procesu na stredných školách v cezhraničnom regióne v oblasti aplikovaných exaktných, prírodovedných, informatických a technických vied.       

Celkový rozpočet projektu je plánovaný vo výške 235.291,50 eura, vedúcim partnerom projektu je gymnázium v Púchove a hlavným cezhraničným partnerom Slezská univerzita v Opavě.       

Primárnym cieľom druhého projektu Pokročilá inovácia technológií veľkoplošnej sférickej projekcie s využitím nástrojov superpočítačového a matematického modelovania je zintenzívnenie využívania výsledkov spoločne aplikovaného výskumu. Pri projekte vznikne nová cezhraničná sieť partnerov.       

"Prostriedky, ktoré hvezdáreň žiadala, sú v podstate na nadstavbové veci. Máme záujem, aby sa záujem o vedu rozšírila medzi mládež a realizácia projektov sa týka predovšetkým techniky. Do budúcnosti by mala župa investovať financie aj do rekonštrukcie objektov ako takých, pretože mnohé sú už morálne zastarané," uviedol pre TASR poslanec TTSK za obvod Hlohovec Patrik Voltmann.       

Projekt sa zameria na spoločný vývoj komerčne využiteľných, inovatívnych, vizualizačných a vzdelávacích produktov. Súčasťou projektu bude aj zaobstaranie a vybudovanie pilotného vizualizačného centra určeného pre podporu komercionalizácie spoločne vyvinutých produktov.       

"Cieľovou skupinou sú malé podniky. V rámci riešenia projektu bude takto podporené jedno nové partnerstvo podniku a verejnoprávnej inštitúcie, zamerané na posilnenie regionálnych inovačných systémov. Miestami realizácie budú Hlohovec a Opava," informuje o projekte dôvodová správa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
Krajskí poslanci schválili piatu zmenu rozpočtu
V poradí piatu zmenu rozpočtu schválili na pondelkovom (19. 10.) rokovaní prešovskí krajskí poslanci.
viac
15.03.2021
IPEC ukončil hrubú stavbu výskumno-vývojového centra v Senici s predstihom
Developerská skupina IPEC ako investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku ukončila prvú fázu v predstihu. V tejto prvej fáze tu vznikne čiastočnou prestavbou a pripojenou novostavbou k už existujúcej budove výskumno-vývojové centrum.
viac
29.07.2021
Poslanci TTSK schválili zavedenie zónového členenia kraja
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) schválili na stredajšom mimoriadnom rokovaní zavedenie zónového členenia kraja a predplatných cestovných lístkov. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
28.03.2024
Krajskí poslanci schválili nové investičné aktivity na Záhorí
Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom 11. zasadnutí schválilo nové investičné aktivity v okrese Skalica. Prvýkrát v rámci aktuálneho funkčného obdobia zasadali poslanci mimo Úradu TTSK, v priestoroch zámku v Holíči.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %