Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.12.2019 01:10

Povinnosť nosenia lyžiarskej helmy sa v európskych krajinách líši


Ilustračná snímka, zdroj: eski.sk


Povinné nosenie lyžiarskej helmy, ako aj povinné používanie zimných pneumatík, je v európskych krajinách rozdielne. Upozornilo na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.


V prípade lyžiarskej helmy MZVaEZ informuje, že v Taliansku sú deti lyžiarsku helmu povinné nosiť do 14 rokov, v Rakúsku do 15 rokov a v Poľsku do 16 rokov. V Nemecku, Francúzsku či Švajčiarsku lyžiarska helma povinná nie je, avšak odporúča sa použiť ju.       

Biely kódex Medzinárodnej lyžiarskej federácie nariaďuje rešpektovať ostatných lyžiarov, zvládať a kontrolovať rýchlosť, nevybočovať z určených trás a nepredbiehať ostatných, respektíve predbiehať len po okrajoch.       

V kódexe ďalej stojí, že pri páde sa lyžiari podľa možností majú presunúť na okraj. Ak je lyžiar svedkom nehody, je povinný poskytnúť pomoc alebo nehodu oznámiť a ak je lyžiar účastníkom nehody alebo jej svedkom, je povinný preukázať svoju totožnosť.       

Ministerstvo tiež upozorňuje, že Európsky preukaz zdravotného poistenia je vo Švajčiarsku akceptovaný, avšak niektoré zdravotnícke zariadenia si môžu účtovať poplatok za ošetrenie. V prípade úrazu môže byť v krajinách ako Rakúsko a Poľsko alkohol priťažujúcou okolnosťou aj v kontexte plnenia z poistného.      

 Rozdielne povinnosti platia aj v prípade zimných pneumatík. V Rakúsku od začiatku novembra do polovice apríla neplatí povinnosť používať zimné pneumatiky, pokiaľ nie je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo takzvaná snehová kaša. Vodič, ktorý v zimnom období jazdí na letných pneumatikách, však musí mať vo výbave dve funkčné snehové reťaze.       

Vo Švajčiarsku zimné pneumatiky povinné nie sú, v Nemecku si vodiči musia zaobstarať zimné pneumatiky len v prípade súvislej vrstvy snehu alebo ľadu. V Taliansku od polovice októbra do polovice apríla platí povinnosť zimných pneumatík a v niektorých regiónoch aj snehových reťazí.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
22.11.2019
Zimnú sezónu otvorili spolu s Tatranským ľadovým dómom
Tatranský ľadový dóm, ktorý už tradične patrí k symbolom zimy v regióne, vo štvrtok po siedmy raz otvorili na Hrebienku v Starom Smokovci aj za účasti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka.
viac
01.02.2020
Trdlofest pripraví mesto, o Skalických dňoch rozhodne verejné obstarávanie
Mesto Skalica sa pripravuje na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu. Tá bude spustená 16. mája počas podujatia Trdlofest a jej koniec je spojený so Skalickými dňami, ktoré budú 11. až 13. septembra. TASR informoval hovorca mesta Miroslav Minďáš.
viac
14.03.2022
Na Nitrianskom hrade opäť otvorili vežu katedrály i Diecézne múzeum
Nitriansky hrad sa po zimnej prestávke naplno otvorí turistom. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, od soboty bude opäť sprístupnená veža hradnej katedrály i Diecézne múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %