Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.07.2020 08:10

Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť


Ilustračná snímka.


Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.


Novelu zákona o umeleckých fondoch avizuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v rámci predbežnej informácie, zverejnenej na portáli právnych predpisov Slov-Lex.

Rezort v oznámení pripomína, že pripravovaná novela reflektuje programové vyhlásenie vlády (PVV), týkajúce sa zámeru prehodnotenia súčasného systému fungovania a financovania Literárneho fondu, Hudobného fondu a Fondu výtvarných umení. Rovnako nadväzuje na uznesenie vlády, ktorým kabinet uložil ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) úlohu pripraviť návrh legislatívnej úpravy, rušiacu povinné odvádzanie príspevkov príjemcov autorských odmien a odmien výkonných (reprodukčných) umelcov umeleckým fondom.

„Popri zrušení dodatočného zaťaženia umeleckých profesií je potrebné vymedziť základné funkcie a služby systému doterajších umeleckých fondov, predovšetkým vo vzťahu k tradičným funkciám profesijnej komory a z toho vyplývajúcim sociálnym a administratívno-organizačným funkciám, ktorých absencia sa v oblasti umeleckých profesií počas krízy spôsobenej ochorením COVID-19 ukázala ako zásadná,“ dopĺňa rezort v oznámení.

Ministerstvo pripomína, že Literárny fond, Hudobný fond i Fond výtvarných umení fungujú na základe takmer 30 rokov starej právnej úpravy, ktorá sa rokmi aplikácie žiadnym spôsobom nevyvíjala, nereagovala na zmenené kultúrne a spoločenské prostredie, ani na vznik podporných verejnoprávnych fondov (Audiovizuálny fond, Fond na podporu umenia, Fond na podporu kultúry národnostných menšín), ktoré sa venujú systémovej viaczdrojovej podpore kultúrnej produkcie postupne od roku 2009.

Návrh legislatívnej úpravy by mal rezort predložiť do pripomienkového konania na začiatku augusta.

V súčasnosti platí dočasné oslobodenie od povinnosti zrážať umelcom dvojpercentný príspevok do umeleckých fondov zriadených zo zákona. Autori však môžu fondom platiť príspevky dobrovoľne, do konca marca 2021, sumu si v tom prípade môžu zarátať do daňových nákladov.

Opatrenie schválili v polovici mája poslanci Národnej rady SR v rámci balíka legislatívnych úprav, týkajúcich sa zákonov v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR. Úpravy reagovali na vzniknutú situáciu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej ekonomickým dosahom na kultúrnu a umeleckú obec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
08.07.2020
Súčasný zákon o hazarde je postačujúci
Združenie miest a obcí Slovenska včera (7. 7.) požiadalo poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o nepodporenie novely zákona o hazardných hrách, ktorú predkladá skupina poslancov parlamentu na aktuálnej schôdzi národnej rady.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %