Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.06.2020 12:35

Povinnosť v oblasti kyberbezpečnosti sa presúva na správcu systému


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska bolo v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou informované o tom, že Informačný systém Dátové centrum obcí a miest je zaradený do zoznamu základných služieb a DEUS do registrov poskytovateľov základných služieb.


V praxi to znamená, že po dohode s Národným bezpečnostným úradom mestá a obce pripojené k Informačnému systému DCOM už nebudú povinne zasielať Národnému bezpečnostnému úradu vyplnený ISVS formulár za IS Dátové centrum obcí a miest, nakoľko tak DEUS urobil za nich.

Zástupcovia Národného bezpečnostného úradu zároveň boli požiadaní, aby sa v budúcnosti, v prípade akýchkoľvek otázok ohľadne IS Dátové centrum obcí a miest obrátili priamo na DEUS ako na prevádzkovateľa tejto základnej služby a nie na obce využívajúce jeho služby.

Používatelia IS DCOM budú zo strany DEUS obratom upovedomení o tom, že už nemusia vo vzťahu k IS DCOM (nie vo vzťahu k ostatným informačným systémom verejnej správy využívaným obcou) zasielať dotazník im doručený zo strany Národného bezpečnostného úradu.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
DCOM umožňuje podať priznanie k nehnuteľnosti online
Najneskôr do 1. februára je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti, ktorá bola v roku 2020 predmetom kúpy, predaja, alebo sa zmenil jej charakter, napríklad skolaudovaním rozostavanej stavby.
viac
22.02.2021
Dôležitá informácia ZMOS k elektronickým schránkam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré zriadilo mnohým obciam ďalšie elektronické schránky typu „právnická osoba“.
viac
05.08.2021
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky. Nemusia preto využívať portál www.oversi.gov.sk. Od 1. septembra 2021 začína platiť na Slovensku zákon proti byrokracii.
viac
12.03.2022
DCOM sa rozširuje, profitovať z toho budú aj dodávatelia informačných systémov
Líder medzi informačnými systémami obcí a miest – DCOM – bude už onedlho pripájať stovky nových zákazníkov. Umožnia to dva projekty plošného rozšírenia zamerané na rôzne cieľové skupiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %