Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.07.2022 03:20

Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory


Mesto Detva.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


V súčasnosti sídli centrum v detvianskom kultúrnom dome, kraj však na jeho činnosť plánuje zabezpečiť prezentačný pracovný priestor.

Koncom júna bolo pracovné stretnutie s majiteľmi pozemkov a budovy, ktorá sa nachádza na námestí v Detve. "Mnohí ju poznajú pod názvom Dianiškov dom. Vybrali ho na základe historických faktov ako vhodné miesto pre Centrum tradičnej kultúry," spomenula hovorkyňa s tým, že s majiteľmi sa však napokon nepodarilo dohodnúť. "Preto aktuálne hľadáme iné alternatívy priamo v meste," spresnila.

Centrum tradičnej kultúry v Detve je pobočka Podpolianskeho osvetového strediska a vzniklo koncom roka 2020. Špecializuje sa na výskum a dokumentáciu vybraných javov tradičnej kultúry a ich sprístupnenie odbornej i laickej verejnosti. Jeho činnosť sa orientuje na spev, hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy, tradičnú stravu, spoločenský život a obyčajovú kultúru. "Tento projekt so zásahom do celého nášho kraja na základe svojich aktivít potrebuje svoje priestory. Na tomto fakte sa zhodli aj krajskí poslanci z Detvianskeho okresu a vyčlenili z investičného finančného balíka pre okres Detva na rok 2022 sumu 80 000 eur," poznamenala Štepáneková.

Zdôraznila, že budova by mala obsahovať priestor pre kancelárie, ubytovanie, semináre, detské letné tábory i spoločenské a kultúrne podujatia tradičného charakteru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
04.01.2022
BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %