Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.05.2020 01:40

Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky


Ilustračná snímka.


Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.


Rodičia, ktorí pracujú v prvej línii, už môžu v Banskej Bystrici využívať služby dvoch škôlok. S vybavením potrebných povolení i propagáciou pomohol zariadeniam Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý sa teraz s rovnakou ponukou obrátil aj na mestá obce, ktoré sú zriaďovateľmi predškolských zariadení.

„Službu opatrovania detí v domácnostiach, ktorú BBSK poskytuje prakticky od začiatku koronakrízy, sme v spolupráci s dvomi banskobystrickými zariadeniami rozšírili o možnosť umiestnenia detí do Detského opatrovateľského centra Štvorlístok a Súkromnej materskej a základnej školy Dráčik. Pomoc teraz ponúkame aj obciam a mestám a boli by sme radi, keby svoje škôlky pre ľudí z prvej línie otvorili,“ hovorí Zuzana Lafférsová, riaditeľka odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Úradu BBSK.

Za pár dní fungovania služby o ňu prejavilo záujem množstvo rodičov a dve zariadenia momentálne navštevuje celkovo 23 detí. Takúto formu opatrovania za prísnych hygienických podmienok povolil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici a určená je výhradne pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek.

„Ponuka je určená tým, ktorí majú deti vo veku od 3 do 10 rokov. Maximálny počet detí v jednej triede je päť a sú rozdelené do skupín 3 až 6 rokov a 7 až 10 rokov tak, aby tieto skupiny vzájomne neprichádzali do kontaktu a aby bola na každé dieťa k dispozícii plocha najmenej 12 metrov štvorcových herne,“ dopĺňa Eva Cvitkovičová, ktorá projekt opatrovania detí za BBSK koordinuje.

V prípade záujmu o pomoc pri otváraní zariadenia ju môžu záujemcovia kontaktovať mailom na eva.cvitkovicova@bbsk.sk alebo telefonicky na 0940 625 235. Ponuka platí aj pre rodičov z prvej línie, ktorí majú záujem o viac informácií.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
15.06.2020
STU chce od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu
Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave plánuje od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu na Slovensku s názvom Stubáčik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %