Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.03.2022 01:10

Prešov odpustí poplatky prevádzkovateľom letných terás aj v tomto roku


Ilustračná snímka


Majitelia kaviarní a gastro prevádzok v Prešove môžu požiadať o umiestnenie sezónnych letných terás. Mesto Prešov oslobodí podnikateľov od poplatkov za umiestnenie terás aj v nadchádzajúcej sezóne.


Záujemcovia, ktorí sa pripravujú na otvorenie letných terás či sedení na území mesta Prešov, môžu podať žiadosť o ich umiestnenie. Prešovská radnica je aj v roku 2022 pripravená podať pomocnú ruku všetkým majiteľom a prevádzkovateľom letných terás. „Všetkých majiteľov a prevádzkovateľov kaviarní či reštaurácií chcem ubezpečiť, že mesto Prešov k nim bude ústretové aj v tomto roku. Už teraz môžu počítať s tým, že im opäť odpustíme všetky poplatky za umiestnenie terás,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ako podať žiadosť o umiestnenie letných sedení alebo terás na území mesta Prešov

Mesto Prešov oznamuje všetkým záujemcom o umiestňovanie sezónnych letných exteriérových sedení a terás pre poskytovanie služieb občanom a  návštevníkom mesta Prešov pre letnú sezónu 2022, aby žiadosť bola podaná minimálne 30 dní pred požadovaným termínom užívania verejného priestranstva. Žiadosť o povolenie je možné podať prostredníctvom Kancelárie prvého kontaktu na Jarkovej ulici 26 v Prešove, resp. elektronicky. K žiadosti je potrebné priložiť požadované podklady. Formulár žiadosti sa nachádza na web stránke mesta Prešov: https://www.presov.sk/povolenie-na-zvlastne-uzivanie-miestnych-komunikacii-umiestnovanie-prenosnych-a-docasnych-zariadeni-na-plochach-vo-vlastnictve-mesta-presov-clanok/mid/312997/.html.

Podmienkou pre vydanie rozhodnutia na zvláštne užívanie miestnych komunikácii, alebo povolenia na osobitné užívanie (záberu) verejného priestranstva) na území mesta Prešov na plochách – pešia zóna, námestia, chodníky, spevnené plochy vo vlastníctve mesta, ktoré vydáva v zmysle platnej legislatívy Mesto Prešov, MsÚ v Prešove, Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry, vykonávajúci kompetencie cestného správneho orgánu pre miestne a účelové komunikácie v zmysle zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v Centrálnej pamiatkovej zóne, je potrebné doložiť súhlasné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Prešove s podmienkami pre umiestnenie sezónneho letného exteriérového sedenia.

Pri umiestnení sezónnych letných exteriérových sedení a terás na súkromných pozemkoch pre letnú sezónu 2022 je potrebné požiadať o povolenie v Centrálnej pamiatkovej zóne – Krajský pamiatkový úrad v Prešove a MsÚ Prešov, Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby. Na ostatných súkromných plochách na území mesta je potrebné požiadať o povolenie len MsÚ Prešov, Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby.

Takýto charakter prenosných a dočasných zariadení sezónnych letných exteriérových sedení a terás sa neumiestňuje od 30.10. z dôvodu zimnej údržby. Žiadatelia o umiestnenie exteriérových sedení musia mať voči mestu Prešov vyrovnané všetky pohľadávky.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2019
Prevádzkovatelia letných terás musia požiadať o ich umiestnenie
Záujemcovia o prevádzkovanie letných terás v centre Prešova musia radnicu požiadať o ich umiestnenie. Fungovať začnú od 1. mája. Žiadosti o exteriérové sedenie je podľa tlačového referenta Mestského úradu v Prešove Milana Grejtáka potrebné podať minimálne 30 dní pred ich otvorením.
viac
26.10.2020
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok môžu prevádzkovať terasy aj v zime
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok v Prešove budú môcť prevádzkovať svoje letné terasy alebo sedenia aj v zime. Mesto im v prípade záujmu predĺži platnosť rozhodnutí o umiestnení terasy a sedenia na pešej zóne a priľahlých uliciach.
viac
27.03.2021
Mesto Prešov odpustí poplatky prevádzkovateľom letných terás aj v tomto roku
Majitelia kaviarní a gastro prevádzok v Prešove môžu požiadať o umiestnenie sezónnych letných terás už teraz. Mesto odpustí podnikateľom poplatky za umiestnenie terás aj v nadchádzajúcej sezóne.
viac
05.02.2024
Mesto Prešov prijíma žiadosti o umiestnenie letných terás
Mesto Prešov prijíma žiadosti o umiestnenie letných terás na tohtoročnú sezónu v celom meste. Žiadosti je podľa radnice potrebné doručiť čo najskôr, minimálne 30 dní pred požadovaným termínom užívania verejného priestranstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %