Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.12.2022 04:15

Prešov ráta s navýšením nákladov na elektrickú energiu o 540 000 eur


Mestský úrad v Prešove.


Mesto Prešov ráta v budúcom roku s navýšením nákladov na elektrickú energiu o 540 000 eur. Aktuálne ukončilo aukciu na nákup elektrickej energie pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.


Do verejnej súťaže sa podľa jej slov prihlásila iba jedna firma, ktorá v rámci elektronickej aukcie ponúkla cenu za poskytovanie elektrickej energie vo výške 575,28 eura vrátane DPH za megawatthodinu (MWh).

"Aj napriek prísľubom o zastropovaní cien energie bude mať výsledok tejto elektronickej aukcie negatívny dosah na rozpočet mesta Prešov, ktoré má ročnú spotrebu elektrickej energie pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu vo výške 3341 MWh," povedala Rácová.

Minuloročné náklady mesta na energiu pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu predstavovali 1 282 500 eur.

"Za obdobie od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023 by sa mali náklady oproti roku 2022 navýšiť o 540 000 eur vrátane DPH, a to aj napriek kompenzáciám časti výdavkov na elektrickú energiu zo strany štátu," skonštatovala hovorkyňa.

"V prípade, ak by sa primátori a starostovia, ktorí sa zúčastnili spoločnej elektronickej aukcie, rozhodli neakceptovať výsledok z dôvodu vysokej ceny, museli by porušiť zákon o verejnom obstarávaní. Aktuálna situácia je spôsobená nedostatočným plánovaním verejného obstarávania bývalého vedenia mesta Prešov, ktoré túto aukciu pripravovalo, pretože sa uskutočnila v poslednom možnom termíne," doplnil primátor František Oľha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Prešov venuje hodinu našej Zemi
Mesto Prešov sa aj tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME. Už v sobotu 25. marca vypnutím verejného osvetlenia spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.
viac
06.07.2020
Na Važeckej ulici v Prešove pribudlo nové multifunkčné ihrisko
Malí aj veľkí športovci môžu na Važeckej ulici v Prešove využívať nové multifunkčné ihrisko. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka jeho vybudovaním sa vytvorili možnosti pre hru minifutbalu, tenisu, volejbalu, bedmintonu, nohejbalu či hádzanej.
viac
05.08.2020
Mesto Prešov uhradí oprávnené náklady na záchranné práce na Mukačevskej ulici
Mesto Prešov pristúpi k úhrade nákladov spojených so záchrannými prácami vykonanými po výbuchu plynu na Mukačevskej ulici v Prešove. Faktúru od spoločnosti Matijka, s .r. o., radnica preplatí len do výšky uznanej v znaleckom posudku z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.
viac
29.09.2022
Mesto znižuje spotrebu elektriny, osvetlenie funguje v šetriacom režime
Mesto Prešov sa v súvislosti s energetickou krízou snaží znižovať spotrebu elektrickej energie a zavádza rôzne opatrenia. Napríklad verejné osvetlenie je v súčasnosti regulované na minimum, čo podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka znamená, že už teraz je nastavený maximálny šetriaci režim.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %