Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
17.05.2019 06:45

Pri radnici čoskoro vyrastie fontána, zrevitalizujú aj okolie


Fontána bude čerpať vodu zo studne pod radnicou


Pri radnici v Kežmarku už o tri mesiace pribudne nová fontána, s jej výstavbou sa začalo v týchto dňoch. Vedúca oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku mestského úradu Eva Kelbelová pre TASR uviedla, že vysúťažená cena za dielo je takmer 194-tis.eur.


Projekt je čiastočne financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V - A Poľsko - Slovensko 2014 – 2020. „V tomto prípade nejde len o výstavbu samotnej fontány, ale o komplexnú úpravu celej zelenej plochy pred radnicou. Rozsah stavebných úprav zahŕňa realizáciu vodného prvku s príslušnou technológiou zabudovanou v suteréne radnice, úpravu stropu suterénu, dláždené plochy, osvetlenie, lavičky, odpadkové koše, mobilnú zeleň, stojan na bicykle a výtokový stojan na vodu,“ konkretizovala práce Kelbelová s tým, že súčasťou projektu je aj premiestnenie klietky hanby.       

Dôvodom, prečo sa mesto rozhodlo práve na tomto mieste vybudovať fontánu, je skutočnosť, že pod plochou sa v suteréne radnice nachádza studňa, teda vodný zdroj, ktorý sa dá využiť na tieto účely. „Súčasne sa naskytla možnosť opraviť izoláciu stropu suterénu a zrevitalizovať priestor pred radnicou, kde je teraz pomerne málo kvalitná zeleň. Obyvatelia tak získajú kvalitný priestor v rámci srdca námestia na krátky oddych,“ skonštatovala Kelbelová.       

V 70. rokoch minulého storočia bola v centre Kežmarku fontána, na mieste, kde je v súčasnosti umiestnený stĺp, oproti radnici. Samospráva opakovane evidovala verejný dopyt po vrátení fontány na námestie. Vďaka tomu, že sa vytvoril priestor v rámci výzvy z programu Interreg na získanie finančných prostriedkov, zarezonovala myšlienka vybudovať na tomto mieste vodný prvok. Ten bude dizajnérsky pojatý už v súčasných trendoch, ale zohľadní historickú pamiatkovú zónu. Cieľom projektu je podľa Kelbelovej aj eliminácia negatívnych vplyvov zmeny klímy na mestské prostredie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
16.10.2017
Prestížne ocenenie CE.ZA.AR 2017 aj pre projekt z Prievidze
Obnova časti námestia v Prievidzi s vodným prvkom získala cenu verejnosti CE.ZA.AR 2017. V hlasovaní získala najviac hlasov zo všetkých nominácií.
viac
22.02.2020
Šaľa chce revitalizovať priestor pred železničnou stanicou
Šalianska radnica pripravuje projekt riešenia priestoru pred železničnou stanicou. Mesto tam chce okrem revitalizácie vybudovať aj záchytné parkovisko, premiestniť tam autobusovú stanicu, vybudovať pešiu časť, chodníky, zeleň a infraštruktúru pre cyklistov.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %