Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.06.2018 02:55

Prieskum: Slováci si učiteľov vážia, ale plat by im nezvýšili


Ilustračná snímka, zdroj Eduworld.sk


V rebríčku povolaní sa učitelia ocitli medzi rešpektovanými povolaniami spolu s hasičmi, lekármi a vedcami. Prípadné nadbytočné financie by však rodičia investovali do školských pomôcok, a nie do učiteľských platov.


Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky o postavení učiteľov na Slovensku pod vedením Komenského inštitútu a neziskovej organizácie Živica.       

V rámci prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska organizátori zmapovali ich postavenie v spoločnosti. "Kedysi mal učiteľ obrovskú prestíž a úctu. Sme presvedčení, že tú si zaslúžia učitelia aj dnes, lebo sa často stretávajú s dešpektom, a to nielen na strane školákov či študentov, ale, žiaľ, aj ich rodičov," povedal Juraj Hipš, riaditeľ Komenského inštitútu.       

Z výsledkov prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 1.005 respondentov, vyplynulo, že 80 percent opýtaných si učiteľské povolanie váži. Naopak, medzi najmenej vážené povolania podľa prieskumu patrí poslanec parlamentu, manažér alebo sudca. Napriek tomu, že si Slováci učiteľov vážia, viac ako tretina rodičov by nepodporila svoje dieťa v kariére učiteľa.       

"Povolanie učiteľa má síce v spoločnosti nadpriemernú váženosť, ale na druhej strane nie je pre mladých ľudí vysnívanou profesiou," vysvetlil Martin Slosiarik z agentúry Focus. Dôvodom môže byť nízke platové ohodnotenie, pričom povolanie si vyžaduje vysokú mieru odbornosti, psychickej odolnosti, osobného nadšenia a motivácie.       

Prieskum medzi rodičmi však ukázal, že spoločnosť je v otázke výšky platov polarizovaná. Ak by boli k dispozícii dodatočné finančné zdroje pre školu, až dve tretiny opýtaných by preferovali, aby boli použité na učebné pomôcky a infraštruktúru školy. Len štvrtina rodičov by tieto prostriedky investovala do vyšších platov učiteľov. "Pomôcky a podnetné prostredie sú síce dôležité, ale ani tá najmodernejšia interaktívna tabuľa nedá dieťaťu to, čo mu dokáže dať učiteľ," zhodnotil Hipš. Dodal, že kvalitní učitelia nepotrebujú interaktívne tabule a tablety.       

Súťaž Učiteľ Slovenska hľadá najlepších pedagógov, ktorí by svojimi výsledkami, prístupom a osobným príbehom dokázali, že učitelia si zaslúžia úctu spoločnosti. Na prihlášky alebo nominácie čakajú organizátori do konca júna. Víťaz sa zúčastní na finále Global Teacher Prize 2019 v Dubaji.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Žiaci základných škôl budú objavovať tajný život ich miest a obcí
Česko-slovenský vzdelávací projekt Tajný život mesta, ktorý realizuje organizácia Živica, pokračuje aj v tomto školskom roku. Jeho cieľom je zmeniť bežne zaužívané metódy vzdelávania prírodovedných predmetov a ukázať, že majú potenciál zaujať žiakov.
viac
31.08.2018
M. Lubyová: Nedostatok učiteľov na školách je fenoménom Bratislavy
Pri počte učiteľov, ktorých je okolo 90.000, hľadajú školy viac ako 200 nových pedagógov. Nedostatok učiteľov je najmä fenomén Bratislavy, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová).
viac
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
09.05.2022
Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva. Tvrdí, že v týchto dňoch sa opäť riešia výdavky a platy v školstve na budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %