Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.04.2019 11:50

Prihlášky na stredné školy do 10. apríla


Kam na strednú školu - plagát


Do 10. apríla sa tohtoroční deviataci musia rozhodnúť, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Na nových stredoškolákov je pripravených aj 75 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.


V zmysle vyhlášky ministerstva školstva a po definitívnom určení počtu miest pre prvákov na stredných školách ponúkajú školy v Prešovskom samosprávnom kraji 6518 miest, z toho v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja je vytvorených 5404 miest. Pre budúcich prvákov pritom župné školy od 1. septembra otvoria vyše 120 učebných a študijných odborov. Najväčší záujem opätovne očakávajú gymnáziá a školy so zameraním na technické odbory. V kraji sa perspektívnymi po vzore predošlých rokov ukazujú elektrotechnika, strojárstvo i stavebníctvo. Aj v budúcom školskom roku majú budúci študenti možnosť vzdelávať sa v zaujímavých učebných a študijných odboroch, z ktorých sú mnohé nedostatkové na trhu práce a zamestnávatelia majú záujem o absolventov týchto odborov. Dopyt je napríklad po operátorovi kožiarskej výroby, obchodnom pracovníkovi, biotechnológovi, farmakológovi, biochemikovi, ale žiadanými sú i absolventi odborov krajčír, cukrár – pekár, mäsiar – lahôdkár či cukrár – kuchár. Na župné gymnáziá je možné prijať 898 žiakov, študijné odbory s maturitou na školách PSK majú pripravených 3181 miest a učebné odbory s výučným listom môže študovať 1325 žiakov. Verejné stredné školy v kraji sú pripravené prijať aj 667 žiakov, ktorí nemajú ukončený deviaty ročník.

Školy, ktoré ponúkajú bilingválne štúdium alebo vyžadujú špeciálne overenie zručností realizujú prijímacie konanie podľa termínov stanovených odborom školstva Okresného úradu v Prešove. Ostatné odborné školy a gymnáziá sa na nápor deviatakov ešte len pripravujú. Uchádzač alebo zákonný zástupca žiaka môže pritom podať dve prihlášky na dve rôzne školy alebo dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Odovzdať ich riaditeľovi základnej školy treba do 10. apríla. Prijímacie skúšky v prvom termíne sa budú konať v dvoch dňoch, a to 13. a  16. mája 2019.

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
13.01.2020
Kraj prideľuje dotácie zo svojho rozpočtu po novom
Poskytovanie dotácií z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja má nové pravidlá. Krajskí poslanci na svojom poslednom rokovaní schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní dotácií z vlastných príjmov PSK, ktoré zavádza viacero zmien a je už v platnosti.
viac
18.06.2022
Súťaž stredoškolských časopisov PSK vstupuje do 9. ročníka
Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava pripravuje 9. ročník Súťaže stredoškolských časopisov PSK. Uzávierka prihlášok školských periodík je do 31. júla.
viac
04.01.2024
Prešovský samosprávny kraj spustil svoje dotačné programy
Široká verejnosť sa môže znova uchádzať o finančnú podporu svojich zmysluplných projektov v rámci grantového programu Prešovského samosprávneho kraja. Termín na podanie žiadostí je do 19. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %