Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.06.2022 01:30

Príjmy kraja sú vyššie ako vlani, rapídne mu však stúpajú aj výdavky


Sídlo NSK.


Rozpočet Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa zatiaľ darí napĺňať bez väčších problémov a jeho príjmy sa vyvíjajú podľa očakávania. Uviedol to predseda NSK Milan Belica, podľa ktorého sa darí držať hospodárenie samosprávy v tých intenciách, aké boli určené pri schvaľovaní tohtoročného rozpočtu.


Najväčšie príjmy má kraj z daňových výnosov. V priebehu prvých troch mesiacov roku 2022 dosiahli sumu takmer 41,8 milióna eur. Ako uviedol Úrad NSK, v prvom kvartáli bol výber daňových príjmov v každom mesiaci vyšší ako v roku 2021. "Napríklad za marec boli daňové príjmy v roku 2022 vyššie o 1 990 000 eur ako vlani," uviedol NSK.

Belica však upozornil, že súčasne s rastom príjmov sa samosprávam rapídne zvyšujú aj výdavky. Ekonomiku NSK v súčasnosti ohrozujú predovšetkým vysoké ceny energií. Kraj preto musel už vo februári zvýšiť o jeden milión eur výdavky určené na zabezpečenie dodávok energií pre budovy, ktoré má v správe. Predseda NSK očakáva, že v priebehu roka bude musieť kraj vyčleniť na energie ďalšie peniaze.

Podľa Belicu sa však aj napriek tomu stále darí udržiavať hospodárenie kraja bez väčších ťažkostí. "Zatiaľ nevidíme problém s rozpočtom ani v druhom kvartáli. Ťažkosti nám robí skôr zdĺhavé schvaľovanie projektov, ktoré sú financované z fondov Európskej únie (EÚ). Sme pri tom odkázaní na orgány, ktoré sú mimo nás. Ten proces je veľmi zdĺhavý a odkladá dôležité rozhodnutia. To je podľa môjho názoru chyba, pretože sa môže stať, že prídeme o peniaze z EÚ, ktoré sme už mali isté," skonštatoval.

Zdĺhavé schvaľovanie projektov navyše podľa predsedu NSK spôsobuje aj ich predraženie. "Hlavne zvýšené ceny energií sa budú premietať do kalkulačných vzorcov jednotlivých projektov a budú ich jednoznačne zvyšovať. Preto už teraz upozorňujem pracovníkov Úradu NSK, aby premýšľali nad každým krokom, ktorý kraj urobí. Jednoducho, aby sa každý 'groš' pred vydaním obracal na jednu aj druhú stranu," dodal Belica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2021
NSK pomôže pri obnove Kalvárie v Nitre
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pomôže pri rekonštrukcii areálu Kalvárie v Nitre. Krajskí poslanci už schválili aj uznesenie o združení financií a o spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou a Farnosťou Nitra - Kalvária. Z tohtoročného rozpočtu NSK pôjde na projekt vyše 100 000 eur.
viac
23.02.2022
Nitra poskytne na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu 120 000 eur
Mesto Nitra poskytne zo svojho rozpočtu aj tento rok dotácie, ktorými podporí kultúru a kreatívny priemysel. Celkovo pôjde na tento účel 120 000 eur.
viac
17.05.2022
Rezervný fond kraja sa zvýši o takmer 17,6 milióna eur
Nitriansky samosprávny kraja (NSK) prevedie do svojho rezervného fondu takmer 17,6 milióna eur. Kladný výsledok sa kraju podarilo dosiahnuť v rámci hospodárenia počas minulého roka.
viac
12.07.2023
NSK ukončil rok 2022 s prebytkom, do rezervného fondu odvedie 11 miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ukončil hospodárenie v roku 2022 s prebytkom. Vyplýva to zo zverejneného záverečného účtu NSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %