Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.03.2021 11:00

Primátor nazval divoké skládky "fenoménom doby"


Likvidácia čiernych skládok odpadu na ulici Martina Benku vo Vranove nad Topľou 26. marca 2021. FOTO TASR - Roman Hanc


V rámci jarného upratovania likviduje samospráva Vranova nad Topľou aj tento rok čierne skládky na území mesta.


Ako pre médiá v piatok uviedol primátor Ján Ragan, pravdepodobne z dôvodu pandémie nového koronavírusu ich mestskí pracovníci odstraňujú viacero oproti minulým rokom. Sú fenoménom súčasnosti, vyjadril sa.       

"Je to asi fenomén v tejto dobe, že občania sú takíto nedisciplinovaní," povedal s tým, že na území mesta sa tento rok nachádza niekoľko desiatok divokých skládok. "Veľmi rizikové sú okrajové časti mesta, kde je blízkosť prírody, kde končia rodinné domy, začína les, pastviny, taktiež nevyužité objekty, ktoré nie sú uzatvorené. Týchto lokalít máme niekoľko a vznikajú aj nové," priblížil s tým, že na ich likvidáciu bude musieť mesto vynaložiť približne 10.000 eur aj napriek tomu, že na ich odstraňovaní pracujú zamestnanci mesta. "Títo pracovníci by mohli vykonávať iné činnosti, keby nemuseli likvidovať divoké skládky," podotkol.       

Podľa slov vedúceho oddelenia verejnoprospešných služieb mestského úradu Jána Fedorňáka sa na čiernych skládkach nachádzajú najrozličnejšie predmety. "Našli sme tam rôzne veci, dala by sa zriadiť celá kúpeľňa, od vane cez sanitu, toaletnú misu až po odevy, stavebný odpad rôzneho druhu, ale aj odpad biologický z rodinných domov," priblížil. Ako doplnil, za tri týždne sa im podarilo vyčistiť šesť takýchto skládok, odkiaľ vyviezli približne 25 traktorových vlečiek odpadu.       

Keďže sa situácia s tvorbou divokých skládok na území mesta za ostatné roky nezlepšuje, Ragan avizuje jednak potrebu šírenia osvety, ale tiež zvýšenie kontroly. "Určite budeme intenzívne využívať fotopasce, mestskú políciu a budeme sa snažiť takto preventívne predchádzať vzniku divokých skládok," uzavrel.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2019
Rača odstránila najväčšie čierne skládky na svojom území
Jednou z priorít mestskej časti Rača v oblasti životného prostredia je očistenie verejných priestranstiev od nánosov odpadkov a čiernych skládok, ktoré sa roky hromadili na rôznych miestach v rámci Rače.
viac
26.08.2021
Prievidza investovala do odstraňovania skládok približne 1300 eur
Mesto Prievidza investovalo od začiatku tohto roka do odstraňovania čiernych skládok odpadu 1306,81 eura. Za celý uplynulý rok muselo na tento účel vynaložiť 4755,08 eura.
viac
09.12.2021
ZMOS navrhuje, aby nelegálne skládky odpadov odstraňovali nezamestnaní
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje, aby nezamestnaní v rámci aktivačných opatrení odstraňovali v obciach a mestách nelegálne skládky odpadov.
viac
17.12.2022
Samosprávy nemôžu platiť za čierne skládky na súkromných pozemkoch
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje, aby náklady na odstraňovanie nelegálnych skládok na súkromných pozemkoch nefinancovali samosprávy zo svojich rozpočtov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %