Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.07.2020 12:45

Primátor P. Bročka nechce dotovať krajské inštitúcie zníženými daňami


Primátor Trnavy Peter Bročka.


Primátor Trnavy Peter Bročka nevidí žiadny dôvod, aby mesto naďalej dotovalo kultúrne i zdravotnícke inštitúcie iných zriaďovateľov formou zníženej dane z nehnuteľnosti.


Reagoval tak v utorok (30. 6.) počas zasadnutia mestského zastupiteľstva na návrh poslanca Rastislava Mráza, aby dostali úľavu na tejto dani, keďže to ohrozuje ich činnosť. Od tohto roka Trnava zvýšila daň z nehnuteľnosti o trojnásobok, pri týchto inštitúciách je však nominálny nárast dane v priemere až 2200 percent.

Takýto nárast bol spôsobený tým, že i doteraz tieto inštitúcie mali 98-percentnú zľavu na dani, o pokračovanie čoho žiadal i Mráz za skupinu poslancov. „Dorovnanie a následné zvýšenie pre rok 2020 potom vo výsledku vyznelo, že napríklad Galéria Jána Koniarka (GJK) bude platiť 6113 eur namiesto doterajších 200 eur a Fakultná nemocnica Trnava namiesto 5000 eur sumu 117 000 eur. „Na takéto zvýšenie neboli subjekty rozpočtovo pripravené a v zásade naň ani nikdy pripravené nemôžu byť,” uviedli poslanci v návrhu na zmenu príslušného všeobecne záväzného nariadenia.

Potvrdil to aj riaditeľ GJK Vladimír Beskid. Uviedol, že v meste, ktoré sa ide uchádzať o štatút Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 ide o úplne nekultúrny krok. „Dostali sme sa na úroveň komerčných subjektov, neboli vôbec zohľadnené naše špecifiká, je to neprimerané zaťaženie,” konštatoval. Dodal, že táto situácia ich núti krátiť činnosť, prípadne i mzdy zamestnancom.

Podobne je na tom Západoslovenské múzeum, ktoré má uhradiť mestu sumu 29 000 eur, pričom celkové ročné tržby múzea sú 8000 eur. Mráz sa vo svojom vystúpení odvolal aj na slová Jozefa Viskupiča, predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je zriaďovateľom týchto inštitúcií. Podľa neho „mesto Trnava zaviedlo unikát, v ktorom jedna samospráva zdaňuje druhú, rúcajúc tak základné predpoklady na dlhodobú dobrú spoluprácu v prospech obyvateľov mesta”.

Primátor na zastupiteľstve oznámil, že na meste bola ustanovená pracovná skupina, ktorá má posúdiť dôsledky zvýšenia dane. Povedal, že je stále otvorený akejkoľvek spolupráci s TTSK, no nevidí opodstatnenie podporovať zariadenia, nad ktorými mesto nemá žiadnu kontrolu. „Roky sme dotovali bez akýchkoľvek benefitov kultúrne inštitúcie, ktoré sú napojené na krajský rozpočet,” uviedol Bročka. Situáciu považuje za "totálne neštandardnú". Pripustil, že úprava sadzby od budúceho roka možná je, avšak v inej miere ako v poslaneckom návrhu. Trnava by v tom prihliadala aj na konanie iných krajských miest, kde, ako konštatoval, napríklad Žilina žiadnu podporu touto formou neposkytuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2020
Rok slovenského divadla v Divadle Jána Palárika bude venovaný ochotníkom
Divadlo Jána Palárika sa pri príležitosti Roku slovenského divadla rozhodlo vytvoriť nové programové a nadstavbové cykly s cieľom vybudovať stabilný inšpiratívny most medzi ochotníckym a profesionálnym divadelným remeslom.
viac
06.05.2020
Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie
V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
29.01.2021
Župa ide riešiť nedostatok lekárov, zavádza motivačný program
Trnavská župa sa v roku 2021 chystá investovať do zdravia svojich obyvateľov. V stredu 27. januára 2021 poslanci krajského zastupiteľstva schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, na základe ktorého budú poskytované dotácie určené na prilákanie nových a mladých lekárov do kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %