Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
03.02.2022 12:30

Príprava nového PHSR ŽSK 2021+ napreduje


Úrad ŽSK.


Príprava nového Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+ napreduje, Žilinský kraj ukončil analytickú časť a predstavil návrh strategického smerovania.


Na strategickom dokumente pracuje Žilinský kraj od mája 2021 a do jeho tvorby intenzívne zapája všetkých relevantných partnerov. Župa diskutuje so zástupcami obcí a miest v kraji, ale aj so sociálno-ekonomickými partnermi, či už v oblasti školstva, výskumu a inovácií, dopravy, cestovného ruchu a kultúry, zdravotníctva, sociálnej oblasti či životného prostredia. Na dokumente pracuje tiež tím viac než 80 expertov, ktorí pre jednotlivé riešené oblasti zabezpečujú profesionálnu expertízu. V rámci procesu pracovania dokumentu pôsobí päť tematických a päť územných pracovných skupín, ktoré si doposiaľ sadli za spoločný stôl celkovo na viac než 60 stretnutiach.

Okrem subjektov štátnej a verejnej správy, podnikateľov a odborníkov z rôznych organizácií župa dala možnosť vyjadriť svoje názory aj širokej verejnosti. Občania mohli napríklad pripomienky prezentovať aj počas série piatich tematických diskusných fór, ktoré sa uskutočnili samostatne pre každú z piatich prioritných oblastí. Osobitný priestor vyhradil kraj pre mladých ľudí. Ako uviedla predsedníčka kraja Erika Jurinová: „Sú to práve súčasní stredoškoláci, ktorí o 10 rokov budú v produktívnom veku žiť naše rozhodnutia. Je pre nás preto kľúčové zohľadniť ich pohľad na to, ako by mal vyzerať náš kraj.“ Kraj oslovil mládežnícke organizácie, Radu mládeže ŽSK a stredné školy v kraji. Mládež predstavila svoje návrhy aj počas online diskusií a prostredníctvom formulára na webe www.hrajzakraj.sk. „Dozvedeli sme sa, že mladým ľuďom veľmi záleží na zlepšení kvality životného prostredia, prijali by väčšiu ponuku kultúrnych podujatí a trápia ich nekvalitné cesty. Aj tieto zistenia budú mať svoj význam pri následnom rozhodovaní o krajských prioritách,“ doplnila županka.

Výsledkom diskusií, pripomienkovania a zberu dát je aktuálne spracovaná a prerokovaná analytická a strategická časť dokumentu. Župa  intenzívne diskutuje o návrhu Programovej časti, ktorá obsahuje návrhy opatrení a indikatívnych aktivít potrebných na dosiahnutie definovaných cieľov. Do nej zapracuje vyrokované a odsúhlasené výstupy a pripomienky, ktoré zosumarizovala v rámci diskusií v jednotlivých regiónoch.

Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+ rieši rozsiahly rámec tém ako napríklad inovačný potenciál kraja, možnosti na rozvoj turizmu, ale aj zvyšujúci sa vek a zhoršujúce zdravie obyvateľov, nedostatok miest v zariadeniach sociálnych služieb či odliv mladých ľudí. Výsledný dokument ovplyvní celkové smerovanie župy v kompetenciách, rozhodovanie o ďalších investíciách ale aj zapájanie sa do eurofondových výziev. Strategický dokument kraj realizuje ako jeden z výstupov projektu Inteligentný a lepší Žilinský kraj financovaného z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa

Celý proces tvorby dokumentu je stále otvorený pre širokú laickú i odbornú verejnosť. Obyvatelia kraja môžu naďalej svoje pripomienky a postrehy vpisovať do formulára: https://www.hrajzakraj.sk/aky-chcete-kraj-v-roku-2030/ a sledovať dianie na stránke alebo sociálnych sieťach FB a Instagram @hrajzakraj.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, kancelária predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
Kongres Lepšia správa 2018 pozýva zástupcov samospráv
Združenie pre lepšiu správu bytových domov organizuje prvý interaktívny kongres pre správcov bytových domov, mestské bytové podniky a zástupcov samospráv. Časť programu kongresu sme zamerali na samosprávu z dôvodu prieniku záujmov s oblasťou správy bytových domov.
viac
18.01.2021
Rada partnerstva schválila Vstupnú správu PHRSR 2022-2030
Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Trnavského samosprávneho kraja na roky 2021-2027 schválila 13. januára 2021 Vstupnú správu pre vypracovanie strategického dokumentu Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Trnavského samosprávneho kraja na obdobie rokov 2022 až 2030.
viac
10.02.2022
O budúcnosti michalovského regiónu môžu rozhodnúť i obyvatelia
O budúcnosti mesta Michalovce a územia udržateľného mestského rozvoja, ktoré okrem okresného mesta tvorí aj 11 susediacich samospráv, môžu rozhodnúť aj Michalovčania a obyvatelia dotknutých obcí.
viac
12.07.2022
Žilinčania sa môžu zapojiť do plánu rozvoja mesta v dotazníkovom prieskume
Žilinčania sa môžu zapojiť prostredníctvom dotazníkového prieskumu do tvorby Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) 2021 – 2027 s výhľadom do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %