Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
27.07.2016 12:20

Prístrešok a lávka na Straníku získali nomináciu na cenu CE.ZA.R 2016


Snímka zdroj: www.zilina.sk


Projekt prístrešku a lávky na Straníku získal nomináciu na Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE•ZA•AR 2016. TASR o tom informovala Erika Mikulová z Mestského úradu v Žiline.


      Na cenu za architektúru v kategórii exteriér podľa nej porota nominovala prístrešok a lávku na Straníku od kolektívu autorov Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovičová, Peter Lényi, Ondrej Marko a Marián Lucký a exteriérové úpravy komplexu Digital Park v Bratislave od Igora Marka a Petra Pasečného. "Laureátov v jednotlivých kategóriách slávnostne vyhlásia 6. októbra 2016 počas galavečera v Starej tržnici v Bratislave," uviedla Mikulová.       

Pripomenula, že s nápadom postaviť turistickú vyhliadku prišlo mesto Žilina, ktoré je významným členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra. "OOCR Malá Fatra pripravila workshop na tému Straník – turistická vyhliadka a na základe workshopu vznikol návrh vytvorenia lávky a prístrešku na Straníku, ktorá rešpektuje význam národnej kultúrnej pamiatky, požiadavky vlastníkov pozemkov i paraglajdistov na tomto území. V rokoch 2014–2015 sa vypracovala projektová dokumentácia a realizoval archeologický výskum, ktorý ukázal nové možnosti turistického využitia lokality Straník do budúcna," doplnila Mikulová.      

 Lávku a prístrešok na Straníku začali stavať na jeseň 2015. "Od investície očakávame výrazné zatraktívnenie turistického potenciálu našich členov – mesta Žilina a obce Teplička nad Váhom. Na Straník bude možná príjemná prechádzka aj pre rodiny s deťmi či starších ľudí, ktorí sa budú môcť bezpečne a komfortne dostať na kopec s najkrajším výhľadom na hrebeň Malej Fatry, Terchovskú dolinu, Žilinu až po Javorníky," povedal po začiatku stavby výkonný riaditeľ OOCR Malá Fatra Peter Šimčák.      

 Celková investícia od workshopu, projektovania, archeologického výskumu až po realizáciu lávky dosiahla 71.590 eur a financovali ju z rozpočtu OOCR Malá Fatra. Lávku na Straníku slávnostne otvorili 9. apríla  počas podujatia Žilinská 1000-ka, uzavrela Mikulová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Súľov zdolalo viac ako tisíc cyklistov
Rekordná účasť na treťom preteku Žilinskej ŽUPATOUR 2016 odštartovala AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly.
viac
09.10.2017
Chýbajúce premostenie ponad frekventovanú cestu je oddnes minulosťou
Vďaka novej 58 metrovej dlhej lávke sa chodci a cyklisti bezpečne dostanú z Tepličky nad Váhom k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina.
viac
04.07.2019
Žilinská župa hľadá osobnosti kraja
Žilinská župa opäť ocení osobnosti kraja. Nominovať ľudí na najvyššie župné ocenenie môže verejnosť, poslanci ŽSK, občianske združenia, umelecké i vedecké inštitúcie. Uzávierka nominácii je 31. augusta 2019.
viac
02.03.2024
Lávku pre peších na sídlisku Solinky začnú opravovať v apríli
Na žilinskom sídlisku Solinky začnú v apríli opravovať lávku pre peších. Podľa Kataríny Gazdíkovej zo žilinskej radnice budú celkové náklady na opravu vo výške takmer 390.000 eur. Stavebné práce potrvajú do júna a vyžiadajú si úplnú uzáveru mostného objektu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %