Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2016 09:32

Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky


Snímka zdroj: (tasr).


Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.


Samospráva pre množiace sa problémy, ktoré sú na dennej báze, požiadala rezort životného prostredia o umožnenie usmrtiť 20 medveďov hnedých. Odbor štátnej správy ochrany prírody Ministerstva životného prostredia SR povolil odstreliť dvoch.      

„Ministerstvo je toho názoru, že usmrtenie 20 jedincov medveďa hnedého komplexne nerieši vzniknutú situáciu,“ uviedla hovorkyňa rezortu životného prostredia Petra Stano Maťašovská. Lokality ich výskytu pravidelne mapuje Štátna ochrana prírody SR a Správa Tatranského národného parku (TANAP). Ako doplnila hovorkyňa, komplexné riešenie situácie si v prvom rade vyžaduje zmenu prístupu pri nakladaní s komunálnym odpadom, ktorý je pre medvede ľahko dostupnou potravou.      

Mesto žiadalo o odstrel jedincov, ktorí sa nachádzajú v okruhu 1000 m od zastaveného územia. „Správa TANAP-u neodporučila odstrel medveďov v tejto lokalite, pretože v sebe zahŕňa oblasť viacerých prírodných rezervácii, kde platí najvyšší stupeň ochrany prírody a predstavuje pôvodný a historický biotop nielen medveďov, ale aj kamzíkov, svišťov a rôznych druhov rastlín,“ vysvetlil pre TASR riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Podľa Majka problematický výskyt medveďov so synantropným, čiže pozmeneným správaním, sa na území mesta začal vyskytovať už od roku 2010. „V súčasnosti sa v intraviláne mesta ročne vyskytuje od dvoch do 12 jedincov. Tieto „kontajnerové“ medvede sú do určitej miery aj potenciálnou hrozbou pre návštevníkov i miestnych obyvateľov,“ vysvetlil Majko. Doplnil, že medvede nie sú odkázané na konzumáciu odpadkov z kontajnerov, prirodzenej potravy v prírode majú dostatok.      

„Na základe ich sledovania môžeme povedať, že preferujú zvyšky po ľudských maškrtách. Zameriavajú sa na tetrapakové obaly od mlieka, vylizujú obaly z masiel či jogurtov,“ poznamenal riaditeľ Správy TANAP-u. Podstatu problému výskytu medveďov v blízkosti ľudských obydlí vidí rezort životného prostredia v nezabezpečenom komunálnom odpade. „Ľahko dostupný odpad je príčinou straty plachosti medveďa. Jediným riešením je znemožniť medveďom sa dostať k odpadu, čím stratia dôvod približovať sa k týmto miestam,“ objasnila Stano Maťašovská.      

Majko uviedol, že v snahe predísť ohrozeniu zdravia a života obyvateľov už viac ako desať rokov Správa TANAP-u navrhuje vhodným spôsobom zabezpečiť všetky odpady, či sklady potravín. Situácii by podľa rezortu životného prostredia pomohlo vybudovanie uzatvárateľných staničiek komunálneho odpadu. Mesto Vysoké Tatry podalo na Environmentálny fond žiadosť o dotáciu na vybudovanie takýchto staničiek. Podľa Stano Maťašovskej sa projekt momentálne posudzuje.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Na ochranu kontajnerov pred medveďmi pôjde 1,5 milióna eur
Za ich časté návštevy medveďov pri ľudských obydliach môžu aj nelegálni zberači lesných plodov. Odstrel by však bol príliš radikálnym krokom.
viac
07.12.2016
V meste pribudli dve kryté uzamykateľné stojiská na odpad
Na sídlisku Dubnička v Bánovciach nad Bebravou pribudli v tomto období kryté a uzamykateľné stojiská kontajnerov na odpad.
viac
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %