Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.05.2016 10:29

Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok


Oprava strechy zvonice v Rudňanoch. Snímka: (promonumenta.sk).


Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.


Pro Monumenta je jediný projekt, ktorý sa na Slovensku stará o preventívnu údržbu verejných kultúrnych pamiatok, vykonáva obhliadky i nevyhnutné údržby prostredníctvom svojich troch mobilných tímov. Tie majú centrá v Trnave, Banskej Štiavnici a Spišskej Sobote. "Približne dve pätiny objektov, na ktorých tieto tímy vykonali inšpekciu a vypracovali technickú správu o kultúrnych pamiatkach (TSKP), tvoria sakrálne stavby, zvyšok zasa pamiatky v podobe kaštieľov, hradov, objektov ľudovej architektúry či technických pamiatok," informoval Rezník.       

Druh a veľkosť zásahu sa dokumentuje v každej TSKP zvlášť. "V rámci každej inšpekcie sa obligatórne čistia ríny, odvodňovacie kanály okolo stavby, reguluje blízkosť a druh zelene," priblížil Rezník. Dodal, že v 95 percentách prípadov doteraz vykonaných prehliadok sa uskutočnili aj ďalšie preventívne zásahy. "Týkali sa najmä porúch strešnej krytiny, dažďových zvodov a komínov, ktoré sú najčastejšou príčinou poškodzovania pamiatky," vysvetlil. Ďalšími častými príčinami problémov sú podľa jeho slov zle realizované sanačné opatrenia proti vlhkosti spodnej stavby a nevhodné úpravy okolia, napríklad chýbajúce časti strešných zvodov, poruchy alebo chýbajúca dažďová kanalizácia, či spádovanie terénu smerom k stavbe.      

Manažér projektu si pochvaľuje aj záujem vlastníkov nehnuteľností, ktorých sa tento projekt týka, či už je to štát, vyšší územný celok, samospráva alebo cirkev. "V priebehu roka 2015, po tom, ako projekt prenikol širšie do povedomia vlastníkov a správcov, sa počet žiadostí o vykonanie inšpekčnej prehliadky významne zvýšil," uviedol. "V súčasnosti evidujeme niekoľko nových žiadostí mesačne okrem nami stanoveného plánu," spresnil.      

Poukázal tiež na to, že k popularizácii i efektívnosti projektu prispievajú výrazne aj aktivity ako Deň Pro Monumenta, čo je seminár pre vlastníkov a správcov pamiatok o možnostiach a spôsoboch starostlivosti o nehnuteľné pamiatky všetkých druhov a typov vrátane projektu preventívnej údržby. "Zatiaľ sme uskutočnili šesť takýchto seminárov v šiestich krajských mestách. Ďalší bude 25. mája od 13.30 h v aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre," informoval Rezník.      

Projekt Pro Monumenta je doplnením starostlivosti o kultúrne dedičstvo formou vytvorenia systému preventívneho monitoringu nehnuteľných kultúrnych pamiatok v SR. Je podporený z Finančného mechanizmu EHP pre roky 2009-2014 a zo štátneho rozpočtu SR.       

Projekt má minimálnu predpísanú dobu udržateľnosti päť rokov. Jeho realizácia sa začala v novembri 2014. Pôvodne mala trvať do konca apríla 2016, na základe úspešných výsledkov a disponibilných prostriedkov však realizácia potrvá až do konca tohto roku.      

"Sme hrdí na to, že aj správca programu a aj náš nórsky partner – Riksantikvaren ho vyhodnocujú ako jeden z najúspešnejších a najrelevantnejších projektov financovaných z grantov EHP vôbec," upozornil manažér projektu. Vyjadril preto i nádej, že v ďalšom období sa podarí rozšíriť počet monitorovacích tímov o ďalších päť, aby v každom kraji SR pôsobila takáto inšpekčná skupina. "Verím, že spolu s účinnou legislatívou, efektívnym a výkonným Pamiatkovým úradom SR a dotačnými i úverovými možnosťami prispeje tento projekt k efektívnemu systému, ktorý v horizonte niekoľkých desiatok rokov povedie k zásadnému zlepšeniu stavu nehnuteľného kultúrneho dedičstva v SR,“ dodal Rezník.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
14.01.2022
Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
12.11.2022
Tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou
Novomestská Nová tržnica na Trnavskom mýte bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %