Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.01.2020 03:00

Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov


Snímka zdroj: (tasr).


Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.


S výstavbou radnica začala v auguste 2019, na realizáciu projektu získala nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 505 319 eur. Slúžiť má hlavne na parkovanie bicyklov, ktorých majitelia pokračujú vlakovou alebo autobusovou dopravou za zamestnaním alebo štúdiom, a má pomôcť znížiť nápor áut parkujúcich pred stanicou.       

Presklená cykloveža je vysoká 11 metrov, je v tvare dvanásťuholníka a má kapacitu 118 bicyklov, z toho 16 detských. Automatizovaný proces uschovania bicykla trvá maximálne 30 sekúnd a jeho fázy aj bezpečnostné pokyny sa zobrazujú na monitore. „Zákazník si na záver vyberie z prístupového terminálu potvrdenie, ktoré neskôr, keď si bude chcieť bicykel vyzdvihnúť, vloží do čítačky terminálu. Systém zobrazí na displeji požadovanú platbu, po vhodení mincí do mincovníka vyhľadá zákazníkov bicykel a vyvezie ho pred prijímacie dvere,” informovala hovorkyňa.       

Stavbu realizovala spoločnosť Systematica so sídlom v Pardubiciach. Jej konateľ Rudolf Bernat uviedol, že doteraz postavili v Česku 15 cykloveží, prvú v roku 2013 v Hradci Králové. Najbližšie na Slovensku vyrastie jedna v Bratislave a v rokovaní sú aj s ďalšími mestami. Ako dodal, cykloveže podľa ich skúseností pritiahnu k tejto forme dopravy tých, ktorí inak bicykel na cestu na stanicu nevyužívali. „Buď majú drahý bicykel, kde bola obava z odcudzenia, alebo nemohli na ňom nechať prilbu a podobne,” povedal. Parkovací dom však bezpečne bicykle uloží a nemá k nim prístup nikto iný ako majiteľ. Vo viacerých mestách v Česku to funguje tak, že vedľa seba sú situované obyčajné strážené i nestrážené parkoviská a cyklodomy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2019
Trnava bude mať prvý automatický parkovací dom pre bicykle na Slovensku
Trnava je prvým mestom na Slovensku, ktoré bude mať automatický parkovací dom pre bicykle. Stáť bude pri železničnej stanici, jeho výstavba sa začína 1. augusta a práce vrátane skúšobnej prevádzky by mali byť ukončené do marca budúceho roku.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
22.02.2022
Zdieľané elektrobicykle sú už opäť k dispozícii v uliciach Trnavy
Trnava spustila v pondelok tohtoročný bikesharing. V nadchádzajúcej sezóne bude záujemcom k dispozícii 146 žltozelených elektrobicyklov vrátane 34 nových a dva cargo bicykle. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
22.08.2022
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila parkovací dom
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila v piatok 19. augusta nový parkovací dom. Jedinečný projekt spolu s priľahlými parkoviskami má zlepšiť dostupnosť k medicínskym službám a komfort zamestnancov i pacientov zdravotníckeho zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %