Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.09.2020 01:15

Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti


Na snímke cyklisti na novej cyklotrase v Liptovskom Mikuláši. Snímka zdroj: (tasr).


Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.


Projekt cyklotrasy mesto rozdelilo do štyroch etáp, s podporou eurofondov radnica zatiaľ zrealizovala prvú a štvrtú etapu. Výdavky na obe časti sa vyšplhali na takmer pol milióna eur. Nenávratné financie predstavovali 447 000 eur, mesto sa podieľalo sumou vyše 23 000 eur. „Vďaka projektu zvýšime atraktivitu nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. Cyklotrasa prechádza centrom mesta, kde je množstvo prevádzok, do ktorých sa cyklisti po trase dostanú. Taktiež nadväzuje na autobusovú a železničnú stanicu, odkiaľ denne odchádza mnoho spojov do všetkých smerov. Na mestskú cyklotrasu nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a jeho okolia,” uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.      

Trasa cyklochodníka sa začína v parku pri železničnej stanici, pokračuje po Štefánikovej, Hodžovej, Kukučínovej, Bernolákovej, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu a Ulicu 1. Mája. Končí sa v Parku Márie Rázusovej Martákovej.      

Okrem cyklochodníka na trase pribudli dva cykloboxy so zelenou strechou, do ktorých sa dá odložiť bicykel a cyklista môže pokračovať iným druhom hromadnej dopravy. „Cykloboxy s kapacitou 40 a desať bicyklov sa nachádzajú pri železničnej stanici a v Rohonciho záhrade. Nechýbajú cyklostojany, servisný modul na dofúkanie kolies, lavičky, stoly, odpadkové koše a dosadená zeleň, bezbariérové úpravy a dopravné značenie,” vymenovala Jana Kormaníková z liptovskomikulášskej radnice.      

Mesto už získalo externé zdroje aj na realizáciu tretej etapy, ktorá bude viesť Štefánikovou ulicou a nadviaže na existujúcu prvú etapu. „Realizáciu plánujeme v budúcom roku. Vybudovaním tohto úseku prepojíme existujúci cyklochodník po hrádzi Váhu s Mikulášskou cyklotrasou,” dodal Blcháč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2019
Mesto získalo od začiatku roka 2,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Liptovský Mikuláš získalo za uplynulých osem mesiacov 2,5 milióna eur z externých zdrojov. Od začiatku roka tak radnica financuje z eurofondov celkom 15 projektov. Ide predovšetkým o podporu v oblasti školstva, projekty zo sociálnej oblasti a o revitalizáciu verejných priestranstiev.
viac
20.05.2020
Výstavba prvého úseku cyklotrasy pokračuje podľa plánov
Výstavba prvého úseku cyklotrasy na Pereckej ulici v Leviciach pokračuje podľa projektovej dokumentácie a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.
viac
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %