Nedeľa 16.06.2024
Dnes má meniny 
Blanka, Bianka
°C
23.05.2024 10:05

PSK chce vybudovať nové špecializované zariadenie pre autistov


Snímka zdroj: PSK


Vo Vranove nad Topľou chce Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudovať nové špecializované zariadenie pre autistov. Výstavbu by mal konkrétne realizovať v mestskej časti Čemerné na pozemku s nevyužívaným objektom v správe vranovského Domova sociálnych služieb.


PSK ako jeho zriaďovateľ plánuje do výstavby nízkokapacitného zariadenia komunitného typu investovať vyše 1,3 milióna eur.

Domov sociálnych služieb vo Vranove nad Topľou by mohol rozšíriť svoje kapacitné možnosti. Jeho zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj má totiž ambíciu postaviť v jeho objekte vo vranovskej mestskej časti Čemerné nové špecializované zariadenie pre ľudí s poruchou autistického spektra. Kraj ho chce vybudovať vďaka prostriedkom z Plánu obnovy a odolnosti, pričom predpokladaný rozpočet jeho výstavby je 1,33 mil. eur.

Projekt nového špecializovaného zariadenia na Ružovej ul. v Čemernom konkrétne rieši búracie práce, respektíve asanáciu pôvodného objektu, ktorým je dlhodobo nevyužívaný dvojpodlažný rodinný dom typu Okál. Následne sa tu má postaviť nové nízkokapacitné zariadenie sociálnych služieb, ktoré sa včlenení do bežnej zástavby mesta v rámci obytnej zóny.

Novovzniknuté zariadenie bude mať komunitný charakter a poskytovať sociálne služby celoročnou pobytovou formou, presnejšie pre autistov od 16. roku do dovŕšenia dôchodkového veku. Jeho kapacita by mala byť 12 miest.

Krajská samospráva projekt naplánovala v súlade s aktuálne platnou Koncepciou rozvoja PSK v subregióne Vranov, v rámci ktorej vystala potreba rozvíjania komunitných služieb pre osoby s duševným ochorením. Cieľom je zlepšovať dostupnosť sociálnej služby v súlade s potrebami subregiónu a zároveň rozširovať kapacitu špecializovaných zariadení.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2021
Hornozemplínska knižnica získala Nórsky grant na podporu rómskych detí a mládeže
Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou získala takmer 595-tisíc eur z Finančného mechanizmu EHP a Nórskych grantov. Financie využije na zlepšenie podmienok detí a mládeže z marginalizovaných skupín regiónu a ich začlenenie do spoločnosti.
viac
01.06.2022
Vranovský Domov sociálnych služieb má novú prístavbu
Objekt Domova sociálnych služieb (DSS) vo Vranove nad Topľou sa rozšíril o novú prístavbu. Dvojpodlažná budova bude klientom nízkokapacitného zariadenia slúžiť na rehabilitáciu, fyzioterapiu i relaxáciu. Prešovský samosprávny kraj na jej výstavbu z vlastných zdrojov preinvestoval 375-tisíc eur.
viac
03.11.2022
Modernizácia ciest vo Vranovskom okrese si vyžiadala takmer 534 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) investoval do modernizácie ciest a cestmajsterstva v okrese Vranov nad Topľou takmer 534 000 eur. Zmodernizoval vozovku medzi Žipovom a Skrabským, Jasenovcami a Ďapalovcami aj Podčičvou a Tovarným.
viac
26.04.2023
V Prešove kraj vybudoval nové špecializované zariadenie pre autistov
Dospelí autisti majú v Prešove vlastné špecializované zariadenie. Vzniklo prestavbou priestorov Centra sociálnych služieb (CSS) na Volgogradskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %