Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.09.2020 01:00

Púchovskí gymnazisti sa vzdelávajú aj v novej hvezdárni na streche školy


Snímka zdroj: (tasr).


Študenti krajského Gymnázia v Púchove sa tajom astrofyziky budú priúčať v novovybudovanej hvezdárni v podkrovných priestoroch školy. Vznikla vďaka spolupráci s českým Gymnáziom Valašské Klobouky, s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci a Slezkou univerzitou v Opave.


Ako informoval riaditeľ gymnázia Miroslav Kubičár, časť rekonštrukciou získaného priestoru v podkroví školskej budovy sa vedenie školy rozhodlo využiť v prospech popularizácie vedy. V rámci operačného programu Interreg V-A SK – CZ, projektu SCINET D204, tam vznikla študentská hvezdáreň a učebňa astronómie vybavená počítačovou technikou.      

„V miestnosti máme automatickú kupolu zosynchronizovanú s prístrojmi, ktorá sa bude sa otáčať okolo svojej osi a otvárať štrbinu na pozorovaný objekt. Ďalej tri ďalekohľady na bežné pozorovanie, jeden na pozorovanie hlbinného vesmíru a jeden špecifický na pozorovanie Slnka. Od septembra tu prebieha výučba fyziky a astrofyziky,“ vysvetlil Kubičár.      

Na financovanie projektu v hodnote takmer 452 000 eur použili prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, na spolufinancovaní sa podieľala Slovenská republika aj Trenčiansky samosprávny kraj.      

„Púchovské gymnázium je jedna z mála škôl, ktoré sa zapájajú takmer do každého projektu, nečakajú iba na finančné prostriedky z rozpočtu TSK. Každý rok prídu s rôznymi projektmi financovanými z eurofondov či iných zdrojov,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2017
Projekt Malá finančná akadémia má prispieť k finančnej gramotnosti žiakov
Až 6505 žiakov z približne 360 tried základných škôl z celého Slovenska sa zapojilo do projektu Malá finančná akadémia, ktorý pripravila nezisková organizácia EDULAB v spolupráci s Tatra bankou a spoločnosťou Agemsoft, a. s. Informovala o tom Zuzana Povodová z Tatra banky.
viac
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %