Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.11.2016 10:30

Rada ZMOS riešila aj skládkovanie a zrušenú výzvu


Zľava: prvý podpredseda ZMOS Jozef Dvonč, predseda ZMOS Michal Sýkora, podpredseda ZMOS Štefan Bieľak a podpredseda ZMOS Ľubomír Lőrincz. Ilustračná snímka: (st).


Pripravovaná novela zákona, ktorá hovorí o tom, že by sa malo čo najmenej odpadov ukladať na skládky a viac separovať, bola jedným z predmetov rokovaní Rady Združenia miesta a obcí Slovenska v Štrbskom Plese, ktorá zasadala 7. a 8. novembra.


Prvý podpredseda ZMOS Jozef Dvonč na tlačovej konferencii po zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska uviedol, že okrem toho riešili aj problematiku zrušenej výzvy 7.4, ktorú vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a malé samosprávy prišli v tomto smere o nemalé finančné prostriedky.

„Pripravuje sa novela zákona, aby sa čo najmenej odpadov ukladalo na skládky a čo najviac sa separovalo,“ povedal Dvonč. K tomuto smeruje aj novela Zákona o odpadoch, ktorá bola prijatá a platí od 1. júla tohto roku. „Vtedy sa organizáciám, výrobcom, dovozcom a spracovateľom dalo do vienka, aby spolupracovali so samosprávami a uzatvárali zmluvy a riešili celú problematiku separovaného zberu," priblížil. Podľa jeho slov sa pouzatvárali medzi mestami i obcami zmluvy a v samotnom zákone sa predpokladalo, že budú uzatvorené do 31. decembra tohto roku s tým, že po tomto období sa prehodnotia. „Tí, ktorí budú spokojní a budú mať dobrú spoluprácu, tak môžu fungovať ďalej a podpísať zmluvu nanovo. Finančne to nebude vyhovovať najmä v malých obciach, kde v zmysle zákona nastúpia koordinačné centrá. Tie by mali celú problematiku doriešiť,“ doplnil J. Dvonč. Zároveň zdôraznil, že sa bude potrebné zaoberať sa aj tým, kde sa budú na Slovensku môcť postaviť spracovateľské kapacity na komunálny odpad. Podľa prvého podpredsedu ZMOS to vyvoláva obavy najmä v obciach, ktoré skládky nemajú.

Druhým problémom, ktorý riešili počas zasadnutia Rady ZMOS, bola zrušená výzva 7.4, ktorú vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Z troch výziev, ktoré boli vypísané ešte v roku 2015, bola zrušená jedna, ktorá bola pre obce veľmi dôležitá. Jej zameraním boli rekonštrukcie kultúrnych zariadení, domov smútku, námestí, obecných úradov, boli tam aj opatrenia na podporu bezpečnosti, napríklad na vybudovanie kamerových systémov. Ide o obce do 1000 obyvateľov, ktoré majú pomerne malé možnosti na čerpanie, preto je logické, že znepokojenie a rozhorčenie starostov bolo obrovské,“ priblížil výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška. Do tejto výzvy sa zapojilo približne 1500 žiadostí. Podľa jeho slov ZMOS na túto situáciu reagoval hneď po zrušení výzvy. „Odporúčali sme, aby sa našli iné riešenia, napríklad v prenastavení finančných prostriedkov a zmeny priorít v rámci výzvy vo vnútri,“ povedal M. Muška. Ako doplnil, Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR napísali list, ktorý obsahuje požiadavky na to, aby absolútna väčšina zásadnej dokumentácie bola použitá aj pre prípadné ďalšie podania v rámci novej výzvy 7.4, aby sa takto ušetrili finančné prostriedky,“ doplnil.

J. Dvonč na tlačovej konferencii pripomenul, že Rada ZMOS sa zaoberala aj vyhodnotením úloh, schválených na 27. sneme ZMOS v máji. „Priebežne sme na tom s plnením úloh celkom dobre. Prijali sme návrh na 28. snem, ktorý sa bude konať v máji v Bratislave. Preberali sme aj stanovisko k štátnemu rozpočtu. Podporili sme snahu vlády o vyrovnaný rozpočet a uplatňovali sme aj viaceré požiadavky, týkajúce sa najmä podpory cestovného ruchu či preneseného výkonu štátnej správy,“ uzavrel J. Dvonč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
23.11.2021
Na recykláciu odpadu dostanú obce 10 miliónov eur
Výzvu odsúhlasila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %