Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.12.2017 07:55

Rezort vnútra zvýši v škôlkach vzdelanostnú úroveň rómskych detí


Ilustračná snímka: (minv.sk).


V škôlkach pribudne počet detí z prostredia marginalizovaných rómskych komunít (MRK), čím sa zvýši ich vzdelanostná úroveň. Vytvorené bude inkluzívne prostredie, a to prostredníctvom zapojenia asistentov učiteľa a odborných zamestnancov.


Umožní to národný projekt, na ktorý poputuje cez operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) suma 21,26 milióna eur. Vyzvanie vyhlásilo Ministerstvo vnútra SR, ktoré je sprostredkovateľským orgánom pre časť OP ĽZ.

Zámerom národného projektu je zvýšiť počet detí z rómskych komunít v škôlkach a podporovať ich rozvoj v inkluzívnom prostredí. Zvýšenie vzdelanostnej úrovne je totiž jedným z nástrojov sociálnej inklúzie marginalizovaných rómskych komunít. „Cieľom je zvýšiť úroveň vzdelania na všetkých stupňoch, no s dôrazom na predprimárne,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.

Podporovať deti budú odborní zamestnanci a asistenti učiteľa, ktorí deťom pomôžu v prekonávaní jazykových, zdravotných, sociálnych, kultúrnych a iných bariér. Projekt podporí aj neformálne vzdelávanie detí z rómskych komunít a ich rodičov.

Cieľovou skupinou projektu sú deti z marginalizovaných rómskych komunít, ich rodičia, ale aj príslušníci a obyvatelia komunity. Aktivity možno robiť na celom území Slovenska, no s výnimkou Bratislavského kraja.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
09.03.2021
Stratégia inklúzie Rómov sa zameria na štyri hlavné oblasti
Prioritnými oblasťami, na ktoré sa upriami Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030, je vzdelávanie, bývanie, zdravie a zamestnanosť. Osobitný dôraz sa kladie na nediskrimináciu a zintenzívnenie intervencií v boji s protirómskym rasizmom.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %