Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.11.2021 03:20

Rodinné podniky sú súčasťou viac ako polovice samospráv


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo reprezentatívny prieskum, z ktorého vyplýva, že vo viac ako polovici samospráv pôsobia rodinné podniky.


Rodinné podniky tvoria miestnu ekonomiku

Súčasná situácia poukázala na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania a zároveň odkryla jej negatívny vplyv na miestne ekonomiky a samosprávu. Dôraz a pozornosť je preto potrebné venovať aj tzv. rodinným podnikom a firmám, ktoré predstavujú veľkú časť ekonomického potenciálu a sú dôležitým aktívnym prvkom miestnej ekonomiky, ale aj miestneho kultúrneho a spoločenského života, pretože sú súčasťou obce alebo jej širšieho zázemia. Súčasnú situáciu je potrebné považovať za príležitosť spolupráce medzi miestnou územnou samosprávou a lokálnymi podnikmi, ktoré vzájomnou spoluprácou môžu naštartovať a podporiť lokálnu produkciu a odbyt a na strane druhej podporiť domácu spotrebu u miestneho obyvateľstva (konajte verne, nakupujte lokálne).

Cieľom prieskumu bola kvantifikácia postojov štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k pozícii rodinných podnikov v komunále, a teda získanie informácií o tom, ako samosprávy vnímajú rodinné podniky, do akej miery sú prínosom pre miestnu produkciu aj lokálnu zamestnanosť a aké vzťahy prevládajú medzi samosprávami a týmto typom podnikateľských subjektov.  

Rodinné podniky sú samozrejmosť

Primátori a starostovia, ktorí boli zaradení do reprezentatívneho prieskumu okrem iného odpovedali na otázku: „Viete o existencii rodinných podnikov podľa uvedenej definície vo vašom meste/vaše obci?“ Celkovo 53,9 % z nich odpovedalo, že v ich samospráve majú vedomosť o pôsobení minimálne jedného rodinného podniku. V prípade 35,4 % respondentov bola odpoveď zamietavá, s tým, že v ich samospráve takýto typ podniku nefunguje. K tejto otázke sa nevedelo vyjadriť 10,7 % opýtaných.

Rebríček rodinných podnikov

Združenie miest a obcí Slovenska zaujímalo aj to, v akej oblasti podnikajú rodinné podniky. Najväčšie zastúpenie rodinných podnikov, a to 56,1 % je v poľnohospodárskej produkcii. V maloobchode je ich 40,6 %, remeselnícke služby (inštalatér, kominár a pod.) majú zastúpenie na úrovni 36,5 %. V priemyselnej výrobe je to na úrovni 19,9 % a v produkcii lokálnych potravín dosahuje úroveň rodinných typov podnikov 19,6 %. V oblasti dopravy a špedície pôsobia podľa primátorov a starostov na úrovni 18,1 %. V otvorenej otázke vyjadrili samosprávy ochotu podporiť rodinné podniky pôsobiace v oblasti remeselnej a poľnohospodárskej produkcie aj zo svojho rozpočtu. Okrem toho aj napríklad poskytnutím bezplatného prenájmu priestorov, úľovou na miestnych daniach a bezplatným zapájaním rodinných podnikov do kultúrneho a spoločného života obce (bezplatné stánky počas podujatí  v obci, zber a odvoz odpadu, priestor na reklamu). 

Prínos rodinných podnikov pre komunál

Respondenti v prieskume tiež odpovedali na otázku: „Čo poskytuje rodinný podnik pôsobiaci v samospráve obyvateľom?“ Podľa 72,3 % primátorov a starostov je to zamestnávanie obyvateľov. Ďalších 41 % vidí prínos v spolupráci, vo finančnej alebo organizačnej podpore kultúrneho života v samospráve. Poskytovanie lokálnych produktov vníma ako pozitívum 36,9 % štatutárov samospráv. Finančnú alebo organizačnú pomoc pri organizovaní športových aktivít vníma ako prínos rodinných podnikov 28,8 % respondentov. V podpore miestnej ekonomiky vidí ich pozitívnu stránku 25,5 % komunálnych lídrov. V otvorenej otázke sa samosprávy netajili názorom, že rodinné podniky by mali mať výhodu vo verejných obstarávaniach realizovaných samosprávami.          

Reprezentatívny prieskum bol realizovaný v čase od 10. septembra 2021 do 23. októbra 2021 na reprezentatívnej vzorke 505 samospráv. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2017
Komunál treba spájať v sociálnom biznise
Vnímať mestá a obce ako veľkých zriaďovateľov iba cez zamestnancov v nevýrobnej sfére, cez zamestnancov úradov, zamestnancov v školstve a pracovníkov v sociálnych službách nie je korektné. Samospráva má čo povedať aj do malého a stredného podnikania. Tam je jej silná, ale zatiaľ nedocenená pozícia.
viac
08.01.2019
Vzájomná komunikácia pomáha spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu jesene realizovalo prieskum zameraný na vnímanie samosprávnych krajov komunálom. Výsledky naznačujú, že od miery spolupráce a komunikácie závisí úspech verejných politík.
viac
17.04.2019
Aký je prínos a v čom sú riziká nájomného bývania
Podľa starostov a primátorov je potrebné podporovať výstavbu nájomných bytov. S tým sa však spája prínos aj riziká, čo Združenie miest a obcí Slovenska mapovalo v nedávnom prieskume.
viac
12.11.2020
Sociálne služby musia reagovať na demografický vývoj aj odkázanosť ľudí
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu, v ktorom sa mestá a obce vyjadrili k otázkam týkajúcich sa výkonu posudkovej činnosti. Ich postoje potvrdili, že posudková činnosť je etablovaná originálna kompetencia v rukách samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %