Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.05.2018 07:05

Rozhodni o najlepšom projekte


Ilustračná snímka - prihlás svoj projekt


Bratislavský samosprávny kraj zverejnil 15. mája 2018 výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z participatívneho rozpočtu BSK. Pre rok 2018 je celkovo na projekty vyčlenených 250 000 eur.


„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu dávame občanom možnosť rozhodovať na ich území o použití časti verejných financií. Oni určia, kam budú smerovať verejné zdroje a tým ich zároveň vtiahneme aj do procesu rozhodovania o prioritách, ktoré sa týkajú ich regiónu. Verím, že ľudia o túto možnosť získavania financií prejavia záujem a predložia veľa dobrých a zmysluplných projektov,“ vyjadril sa bratislavský župan Juraj Droba.

 Všetky potrebné informácie ako aj možnosť na prihlásenie projektov nájdete na webovej stránke https://rozhodni-bsk.sk

Prostriedky z participatívneho rozpočtu BSK môžu získať obyvatelia bratislavského kraja, žijúci na jeho území, právnické subjekty, fyzické osoby – podnikatelia či obce na území Bratislavského samosprávneho kraja alebo iné organizácie so sídlom na území BSK.

Cieľom BSK je umožniť obyvateľom demokraticky a otvorene ovplyvňovať čerpanie rozpočtu v rámci plnenia úloh BSK a spoločne využívať verejné zdroje na tvorbu a realizáciu vlastných nápadov pre zlepšenie a rozvoj kraja. Verejnosť sa na základe tohto mechanizmu môže zúčastniť na rozhodovaní o použití verejných zdrojov. Je to aj nástroj na motiváciu obyvateľov, aby sa zaujímali o kraj a porozumeli procesom fungovania regionálnej samosprávy, prišli s nápadmi – projektami a aby všetkým na projektoch, ktoré vyberú hlasovaním, skutočne záležalo.

Poskytnutie dotácie sú viazané na projekty, ktoré majú pre Bratislavský samosprávny kraj mimoriadny význam. Žiadatelia o pridelenie finančného príspevku môžu projekty predkladať do 2. júla 2018. Všetky podané projekty vyhodnotí komisia menovaná predsedom BSK, zložená z poslancov BSK a zamestnancov Úradu BSK. Tá z podaných projektov odporučí tie, ktoré budú zahrnuté do záverečného hlasovania verejnosti.

Verejnosť nakoniec rozhodne o víťazných projektoch, ktoré získajú finančnú podporu z participatívneho rozpočtu BSK. Verejnosť bude mať na hlasovanie, a teda rozhodovanie o tých naj projektoch, jeden mesiac. Výsledky budú známe koncom augusta a žiadatelia budú mať čas do konca roka projekty zrealizovať.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Dotačná schéma pre turizmus je spustená
BSK 9. novembra zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.
viac
06.05.2019
Prihlás svoj projekt do participatívneho rozpočtu – čas sa kráti
Záujemcovia o zapojenie sa do Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Participatívneho rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja na rok 2019 môžu svoje projekty prihlasovať do 20. mája 2019.
viac
10.06.2019
Hlasuj za naj projekty z Participatívneho rozpočtu
Oddnes môže verejnosť odovzdať svoj hlas projektom, ktoré prinášajú bratislavskému kraju niečo všeobecne prospešné a verejnoprospešné, teda tým, ktoré zaujali najviac.
viac
20.06.2019
Takmer 28-tisíc hlasov podporilo naj projekty
Ešte stále je šanca zahlasovať za malé komunitné projekty z Participatívneho rozpočtu a rozhodnúť, ktoré projekty získajú podporu verejnosti. Vybrať si môžete spomedzi 106 projektov na www.rozhodni-bsk.sk. Výzva, ktorú BSK už po druhý raz, bude ukončená v pondelok 24. júna 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %