Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.09.2022 02:25

Rozlúčka s letnou turistickou sezónou sa uskutoční na hrade Šariš


Turisti na hrade Šariš.


Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu (25. 9.) sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra.


Oslavy budú spojené s vyhodnotením cestovania s legendami v Prešovskom kraji. Pripravený je pestrý program, rodiny s deťmi spoločne uzavrú aj ďalšiu sezónu Legendaria. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Program sa začne o 11.00 h, pripravené sú vystúpenia sokoliarov a historickej družiny, ochutnávky dobovej kuchyne, skákacie hrady, maľovanie na tvár, razenie mincí, vozenie na koňoch a mnoho ďalších aktivít. V stánku KOCR Severovýchod Slovenska turisti budú môcť nájsť inšpirácie na výlety a zážitky z celého Prešovského kraja. O 13.30 h sa uskutoční odovzdanie cien vyžrebovaným výhercom letnej turistickej súťaže Legendarium.

Legendarium - cestovanie s legendami po Prešovskom kraji zaujalo aj v tomto roku tisíce záujemcov. V 15 prírodných lokalitách boli umiestnené trezory so súťažnými nálepkami a takmer 70 rozmanitých zariadení ponúkalo možnosť získať súťažnú pečiatku.

"Siedmy ročník priniesol opäť nový rekord. Len do záverečného žrebovania poslalo svoje súťažné ústrižky vyše 1550 detí, ktoré spolu vyzbierali 27.525 nálepiek a pečiatok. Pravidelne spájame do projektu veľké a menej známe lokality, v niektorých oblastiach spôsobilo zbieranie nálepiek doslova ošiaľ. Počas leta sme opakovane dopĺňali trezory s nálepkami aj v oblastiach, ktoré bežne nepatria medzi masovo navštevované, ako napríklad Habura, Humenský Sokol, Stropkov, Hermanovce nad Topľou či Sovia poľana v lesoch Spišskej Magury," uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Neďaleko obce Hermanovce nad Topľou v Údolí obrov vznikol vďaka projektu zábavno-náučný chodník spojený s miestnou legendou o obrovi spod Oblíka. Turistov na chodníku sprevádzajú tabule s príbehom, rozličné interaktívne a náučné prvky.

Okrem aktivít pre rodiny s deťmi realizovala KOCR Severovýchod Slovenska aj kampaň Nadýchni sa zameranú na podporu povedomia o atraktivitách Prešovského kraja, orientovaná bola najmä na online priestor. Spolu s Prešovským samosprávnym krajom bola realizovaná aj súťaž pre cyklistov Dovolenka na bajku v Prešovskom kraji, ktorá predstavila 21 cyklotrás rôznej náročnosti.

Podujatie, ktoré sa uskutoční na hrade Šariš, pripravila KOCR Severovýchod Slovenska spolu s mestom Veľký Šariš. Finančne ho podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
14.03.2022
Na Nitrianskom hrade opäť otvorili vežu katedrály i Diecézne múzeum
Nitriansky hrad sa po zimnej prestávke naplno otvorí turistom. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, od soboty bude opäť sprístupnená veža hradnej katedrály i Diecézne múzeum.
viac
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
28.04.2022
Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu
Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %