Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2020 11:40

Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.


Nástroj riadenia a nevyhnutnosť

Celkovo 67,7 % starostov a primátorov zaradených do prieskumu považuje rozpočet obce za nástroj finančného riadenia, ktorý pomáha v sledovaní dosiahnutých výsledkov v jednotlivých oblastiach. Ďalších 28,2 % ho vníma ako nevyhnutnosť pre stanovenie príjmov a výdavkov. K tejto téme sa nevedelo vyjadriť zvyšných 4,1 % opýtaných.

Účasť obyvateľov na tvorbe rozpočtu

V prieskume nás tiež zaujímalo, či majú obyvatelia v mestách a obciach možnosť zúčastniť sa na tvorbe rozpočtu.

Podľa 55 % primátorov a starostov obyvatelia majú v dostatočnej miere možnosť zúčastniť sa na tvorbe rozpočtu. Ďalších 11,9 % uviedlo, že obyvatelia sa majú právo zapojiť do tvorby rozpočtu v miere, ktorú samospráva plánuje. Rovnaké percento starostov a primátorov uviedlo, že obyvatelia nemajú dostatočný priestor, ale v budúcnosti samospráva plánuje zapojenie obyvateľov. Záporný postoj bol vyjadrený u 14,9 % respondentov, pričom k téme sa nevedelo vyjadriť 6,3 % opýtaných.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 2. marca 2020 do 10. apríla 2020 na vzorke 466 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny. Tieto a ďalšie dáta získané z prieskumu budú zároveň využité pre pripravovanú analytickú štúdiu ZMOS, ktorá sleduje alternatívne financovanie municipálneho rozvoja a je realizovaná v rámci projektu Podpora kvality sociálneho dialógu.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
16.06.2020
Väčšina samospráv komunikuje elektronicky
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
11.09.2020
ZMOS skúma vybrané parametre bezpečnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálne sa sústredilo na vybrané parametre bezpečnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %