Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.10.2019 05:05

Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji


Snímka: ŽSK


V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.


Duálne vzdelávanie prepája teoretické vedomosti s praxou priamo vo firmách. Študenti získavajú odborné skúsenosti u budúcich zamestnávateľov a zvyšujú sa šance na ich osobný úspech. ,,Je našou úlohou nastaviť systém vzdelávania tak, aby školy dokázali produkovať ľudí potrebných pre trh práce. Dnes vnímame dopyt po remeslách a odborných prácach a duálne vzdelávanie je cesta, ako ho naplniť. Navyše, vzdelávaním priamo vo firmách majú žiaci možnosť učiť sa na špičkovom modernom vybavení a získajú potrebné pracovné návyky, ktoré sa v škole naučiť nedajú,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Dokument medzi župou a ŠIOV má podporiť spoluprácu zainteresovaných strán pri budovaní funkčného systému odborného vzdelávania v súlade s hospodárskou stratégiou štátu. Prví absolventi duálu na odbornom vzdelávaní končili predvlani a vlani už aj prví maturanti. ,,Prvé naše školy začali vzdelávať v systéme duálneho vzdelávania v roku 2015. V tom čase bolo zapojených sedem zamestnávateľov a štyri školy. Dnes spolupracujeme so 127 firmami a devätnástimi školami. Veľmi nás teší, že záujem medzi stredoškolákmi aj medzi zamestnávateľmi rastie,“ povedala riaditeľka odboru školstva Janka Školová.

Podpisom memoranda župa deklaruje svoj záujem o ďalší rozvoj duálneho vzdelávania na svojich stredných školách a vôľu pri realizácií národného projektu ,,Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP.“

Žilinský samosprávny kraj patrí medzi lídrov v duálnom vzdelávaní, v minulom roku bol spomedzi krajov na druhom mieste v počte zapojených študentov. V aktuálnom školskom roku 2019/2020 sa v systéme duálneho vzdelávania vzdeláva spolu 1281 žiakov v 19 stredných odborných školách u 127 zamestnávateľov.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
Do župných škôl nastúpi 23-tisíc stredoškolákov
V pondelok 4. septembra zasadne do lavíc stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja 23 069 žiakov. V porovnaní s minulým školským rokom ide o pokles 1 335 študentov.
viac
23.03.2018
ŽSK predstavil komplexný plán rozvoja Žilinský kraj 22+
Urobiť zo Žilinského kraja najlepšie miesto pre rodiny a dosiahnuť, aby sa doň sťahovali ľudia z iných častí Slovenska, je hlavným cieľom komplexného plánu rozvoja s názvom Žilinský kraj 22+. Na ostatnom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK ho predstavila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
viac
11.03.2020
Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji
Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %