Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.09.2020 08:10

Sabinov očakáva pre koronakrízu výpadok príjmov viac ako 300 000 eur


Sabinov. Snímka zdroj: (tasr).


V súvislosti s koronakrízou mesto Sabinov očakáva výpadok príjmov vo výške 303 000 eur. Ako uviedol primátor mesta Michal Repaský, chcú sa uchádzať o štátnu pomoc vo forme návratného finančného príspevku.


„Na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva sme pripravili materiál pre poslancov, keďže sa chceme uchádzať o pôžičku od štátu. Samozrejme, ide to do úverového zaťaženia, mesto je však v dobrej finančnej kondícii. Úverové zaťaženie je momentálne okolo 12,5 percenta. Trocha by sa to číslo zhoršilo, ale je prísľub, že po reforme verejnej správy by táto pôžička mohla byť v roku 2024 pretransformovaná do dotácie alebo grantu. Môže sa stať, že prvú splátku zaplatíme a zvyšné tri budú pretransformované,” povedal Repaský.      

Už pri druhej zmene rozpočtu mesta podľa jeho slov zredukovali kosenie, opravy a vlastné investičné akcie. „Šetrilo sa na správe mesta a v každej mestskej organizácii. Najviac utrpela kultúra a šport. To je práve to, čo chceme teraz ľuďom ponúknuť. Pripravujeme jesenný festival a šport sa rozbieha veľmi pekne, aj keď za sprísnených hygienických opatrení,” vysvetlil primátor.      

Na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu sú podľa neho pripravení. „Máme dostatok dezinfekčných prostriedkov, rúšok, a takisto aj materské a základné školy sú pripravené,” skonštatoval Repaský.      

Náklady, ktoré si vyžiadali protiepidemické opatrenia, radnica aktuálne spočítava. „Približne 15 000 eur nás doteraz stála dezinfekcia, postreky a všetky potrebné veci len v mestskom úrade. Robili sa aj postreky zastávok a verejných plôch. Materské školy sme nemali v prevádzke, čiže sme riešili len jednu z piatich, ktorá bola v júni otvorená,” dodal Repaský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
27.06.2020
Mesto Hlohovec upravilo tohtoročný rozpočet
O sumu 551 266 euro v príjmovej časti a o 608 305 eur vo výdavkovej časti bude znížený tohtoročný rozpočet mesta Hlohovec.
viac
13.07.2022
Opatreniami vlády príde mesto o 700 000 eur ročne, upozorňuje primátor
Mesto Štúrovo spoločne s ďalšími obcami a mestami vstúpilo do štrajkovej pohotovosti, ktorou vyjadruje zásadný nesúhlas s opatreniami vlády znižujúcimi príjmy miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %