Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
10.06.2024 01:05

Samospráva by chcela vybudovať zberný dvor, slúžil by aj okolitým obciam


Snímka zdroj: hlavnespravy.sk


Obec Tuhár v okrese Lučenec by chcela vybudovať nový zberný dvor. Náklady na jeho výstavbu a zabezpečenie techniky odhaduje na 450.000 eur. V prípade získania dotácie by zberný dvor mohol pomôcť aj okolitým samosprávam.


Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman. Projekt vybudovania zberného dvora v Tuhári je rozdelený na dve časti, stavebnú a technickú. "V stavebnej časti by bola postavená hala, oplotenie, spevnené plochy, osvetlenie a príjazdová komunikácia. V rámci technickej časti by mal byť traktor, nakladač a kontajnery na odpady," priblížil Čeman. Ako dodal, zberný dvor by chceli umiestniť za budovu obecného úradu, kde samospráva aj v súčasnosti dočasne uskladňuje rôzne odpady.         

Obec už má v rámci projektu spracovanú projektovú dokumentáciu i právoplatné stavebné povolenie, náklady na výstavbu zberného dvora a nákup techniky odhaduje na približne 450.000 eur. "Podali sme žiadosť na strategicko-plánovací región Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš cez Banskobystrický samosprávny kraj. V prvom kole máme tento zámer schválený, v druhom kole sa bude ešte posudzovať," dodal starosta.         

V Tuhári žije približne 330 obyvateľov, podľa starostu má však obec dobre nastavené odpadové hospodárstvo. S pomocou zberného dvora by efektívnosť zberu odpadov vedeli ešte zlepšiť, čo by malo priniesť aj zníženie nákladov. "Zároveň by sme pomohli okolitým obciam, Polichnu a Budinej. Ak by sa nám podarilo zberný dvor vybudovať, niektoré odpady by sme im vedeli odobrať a nemusia 30 kilometrov odvážať odpady, ktoré im nevedia odobrať zberové spoločnosti," skonštatoval Čeman.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Obyvateľom okolitých obcí hrozí zdraženie pohrebov o 500 eur
Mestskí poslanci v Myjave schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré mení poplatky za zabezpečenie a organizáciu pohrebného obradu a prenájom miestnosti a priestorov súvisiacich s obradom.
viac
01.04.2020
Technické služby v Prešove obnovili jarné upratovanie v meste
Technické služby mesta Prešov od stredy obnovujú jarné upratovanie v meste, ktoré bolo pozastavené 16. marca. Zber objemného odpadu z domácností budú vykonávať prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
03.11.2020
Žarnovica hľadá nové vedenie mestského podniku služieb
Mesto Žarnovica vyhlásilo prijímací pohovor na obsadenie funkcie konateľa mestského podniku služieb. Doterajší konateľ spoločnosti sa vzdal funkcie z osobných dôvodov.
viac
12.11.2020
Sociálne služby musia reagovať na demografický vývoj aj odkázanosť ľudí
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu, v ktorom sa mestá a obce vyjadrili k otázkam týkajúcich sa výkonu posudkovej činnosti. Ich postoje potvrdili, že posudková činnosť je etablovaná originálna kompetencia v rukách samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %