Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.02.2017 03:00

Samosprávy investujú do škôlok


Ilustračná snímka.


Vďaka schváleným žiadostiam o nenávratné finančné prostriedky (NFP), pôjde do rekonštrukcie troch škôlok v Banskej Bystrici historicky najvyšší objem financií. O dotáciu sa uchádza aj ďalšie krajské mesto.


Nového šatu v hodnote viac ako 3 milióny eur sa dočkajú tri banskobystrické škôlky - MŠ na Tatranskej ulici 63, MŠ Na Lúčkach 2 a MŠ Radvanská 28. Projekty počítajú s päťpercentnou finančnou spoluúčasťou mesta.

Mesto začalo s prípravou projektov ešte v roku 2015 spracovaním energetických auditov všetkých troch materských škôl. Následne v marci a  máji 2016 predložilo projekty do výzvy Operačného programu Kvalita životného prostredia zameraného na zníženie spotreby energie pri prevádzke verejných budov.

„Som rád, že sa nám darí aj rok 2017 nazvať rokom materských škôl. Kvalitná projektová príprava potrebná k čerpaniu eurofondov, na ktorej sme pracovali s odborom rozvojových aktivít mesta priniesla želané výsledky. Boli sme úspešní v troch projektoch v celkovej hodnote viac ako tri milióny eur, ktoré zlepšia podmienky v ďalších materských školách. Znamenajú rekonštrukciu škôlok, v ktorých sa za tridsať rokov, okrem menších interiérových úprav, neurobilo nič,“ informoval na mediálnom brífingu primátor mesta Ján Nosko.

Stavebné práce na materských školách sa zamerajú napr. na zateplenie stien budov, striech, výmenu okien, dverí, osvetlenia, úpravy spojovacích chodieb, obnovu vykurovacích systémov, systémov distribúcie teplej vody, inštaláciu inteligentného systému núteného vetrania s rekuperáciou či vybudovanie bezbariérových vstupov. Úpravy tak budú spĺňať prísne energetické kritériá týkajúce sa verejných budov.

„Realizáciou týchto opatrení zaradíme zrekonštruované škôlky medzi nízkoenergetické budovy a dosiahneme významné úspory. Ušetrené financie použijeme najmä na splatenie úveru potrebného k spolufinancovaniu a prefinancovaniu projektov, skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a skultúrnenie prostredia, v ktorom vyrastajú deti v predškolskom veku,“ dopĺňa prednosta MsÚ Martin Adamec.

V súčasnosti beží proces uzatvárania zmlúv o poskytnutí NFP. Ďalším krokom bude predloženie dokumentácie z verejného obstarávania riadiacemu orgánu na kontrolu. Po jej schválení spracuje mesto harmonogram a bude sa môcť pustiť do rekonštrukcie. Samospráva zároveň deklaruje, že ešte v tomto roku sa zapojí do ďalších výziev. Ak uspeje, postupne dostanú šancu ďalšie materské školy.

O peniaze sa uchádza aj Žilina

Mesto Žilina predložilo na Sprostredkovateľský orgán pre IROP projektové zámery na vytvorenie nových miest pre deti v materských školách za 2,8 milióna eura. Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina sú dlhodobo kapacitne využívané na 100 % a mesto eviduje nedostatok miest pre žilinské deti. Infraštruktúra mesta pre potreby predprimárneho vzdelávania pozostáva v súčasnosti z 26 subjektov, z čoho je 20 samostatných materských škôl a 6 materských škôl je súčasťou základných škôl. Vďaka prostriedkom z eurofondov by sa mohli rozšíriť kapacity pre deti v štyroch žilinských materských školách spolu o 148 nových miest. Nové triedy pre deti by mohli pribudnúť v materských školách na uliciach Čajakova, Suvorovova, Juraja Závodského a Trnavská. Tieto predškolské zariadenia sa nachádzajú na sídliskách a v mestských častiach Hliny, Závodie a Vlčince.V prípade schválenia projektov sa bude rozširovanie realizovať formou prístavby, nadstavby a rekonštrukcie existujúcich priestorov materských škôl. Pridanou hodnotou týchto projektov je zateplenie, výmena okien, elektrických rozvodov, inštalácia LED osvetlenia atď. Vzniknú nielen nové miesta pre deti, ale tieto materské školy budú aj výrazne šetriť energie.

Čítejte v Obecných novinách 5-6/2017 na str. 15

Autor: (sek, čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia
„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.
viac
07.06.2019
Začína sa s modernizáciou škôlky na Petzvalovej ulici
So stavebnými úpravami sa začne budúci týždeň. Cieľom rekonštrukcie je zníženie energetickej náročnosti, úspora v spotrebe energií a zabezpečenie bezbariérovosti budovy.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %