Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.10.2021 02:20

Sása zachraňuje dom tradícií


Snímka zdroj: (tasr).


V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.


Celý proces schvaľovania sa však v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) natiahol až do týchto dní, kedy obec dostala kladné vyrozumenie. "Stalo sa tak v hodine dvanástej, strecha by to už túto zimu nevydržala," povedala starostka Iveta Hladká.

Obec kúpila tento storočný dom ešte v 80. rokoch 20. storočia od súkromných majiteľov. Dovtedy tam boli obchodné prevádzky. V jednej časti zriadila v roku 2007, pri príležitosti 670. výročia prvej písomnej zmienky o obci Dom ľudových tradícií. Všetky predmety do expozície priniesli občania.

V dome je šesť miestností. Nachádza sa tam chyža, kde je dobové zariadenie, ako posteľ, periny či ľudový kroj, kuchyňa so starou kachľovou pecou, či chodba so storočnou drevenou školskou lavicou. V tzv. čiernej kuchyni je pôvodná pec na pečenie chleba, v ďalšej miestnosti sú pracovné nástroje a náradie remeselníkov, ktorí pôsobili v obci a v poslednej sú ich pracovné nástroje. Krov je ešte pôvodný, dnes už ale značne poškodený, cez strechu aj preto zateká, čím sa znehodnocujú exponáty.

Dom ľudových tradícií je pravidelne navštevovaný žiakmi ZŠ s MŠ Pliešovce a ZŠ s MŠ Dobrá Niva v rámci hodín dejepisu, a tiež v rámci regionálnej výchovy žiakov 5. a 6. ročníka. "Pravidelne tam spoznávajú našu históriu aj naše deti z MŠ Sása," dodala starostka. V dome sa zvyknú zastaviť aj turisti, ktorí prechádzajú obcou peši či na bicykli po Rudnej magistrále. Objekt však slúži aj ako miesto konania viacerých obecných podujatí, ako napríklad ochutnávky tradičných jedál či Podskalských folklórnych slávností.

Podľa starostky sa ešte pred tým, ako im bola doručená zmluva, urobili prvé práce na záchrane domu. V najbližších týždňoch začne na obnove krovu pracovať už vysúťažená firma, ale viaceré práce vykonajú aj svojpomocne. "Materiály nám totiž výrazne zdraželi a rozpočet, schválený ešte v roku 2019, bude celkom iste vyšší," doplnila Hladká.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
14.12.2020
Kremnica chystá z rozpočtu aj obnovu Zechenterovho domu
Mesto Kremnica bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 6 506 347 eur, poslanci návrh rozpočtu schválili na novembrovom mestskom zastupiteľstve.
viac
10.03.2021
Dom umenia Fatra obnovia za takmer jeden milión eur
Dom umenia Fatra, ktorý je sídlom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina, obnovia počas najbližších štyroch rokov.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %