Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.07.2021 11:40

Schválená regionálna stratégia má podporiť inovácie


Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Snímka zdroj: (tasr).


Podporiť inovácie a inovačný ekosystém v kraji je cieľom Regionálnej inovačnej stratégie (RIS) Košického kraja. Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) ju schválilo na zasadnutí minulý týždeň.


„Je to veľký krok, keďže na národnej aj európskej úrovni sa čakalo na schválenie tejto stratégie. Práve samosprávne kraje sú entity, ktoré majú na starosti regionálny rozvoj a zvlášť inovácie. Integračným prvkom v rámci tohto projektu by malo byť Inovačné centrum Košického kraja (ICKK),“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Kraj podľa neho momentálne rokuje so Svetovou bankou a Európskou komisiou o podpore tohto projektu v rámci programu Catching-up Regions, určenom pre tzv. dobiehajúce regióny.

Úlohou ICKK bude koordinovať vývoj a zavádzanie inovácií a nových technológií do praxe. Vzniknúť by malo v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici v Košiciach. „Verím, že sa nám podarí získať finančné prostriedky potrebné na rozbeh inovačného centra aj na nosný projekt Cassovia New Industry Cluster. Inovačné centrum chceme vybudovať po vzore Juhomoravského inovačného centra,“ povedal Trnka.

Krajskí poslanci v rámci RIS odobrili aj založenie a vstup kraja do Košického klastra nového priemyslu (Cassovia New Industry Cluster – CNIC). Hlavným cieľom projektu je rozvoj moderného a kreatívneho prostredia pre vznik inovatívnych spoločností so špičkovou technológiou. To by sa malo realizovať na základe  spolupráce medzi univerzitami, ústavmi Slovenskej akadémie vied (SAV) a súkromnými high tech spoločnosťami. Medzi zakladajúcich členov združenia patria KSK, mesto Košice, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ), Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) a Cassovia Discovery Park.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
26.01.2021
Poslanci TTSK budú schvaľovať politiku života bez odpadu
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú na najbližšom zasadnutí schvaľovať zámer uplatňovať politiku života bez odpadu pri používaní plastov, respektíve sa snažiť o ich čo najširšie opätovné využitie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
11.03.2021
Na inovatívne projekty kultúrnych inštitúcií v KSK pôjde 150 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí v tomto roku na inovatívne projekty vo svojich kultúrnych zariadeniach 150 000 eur.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %