Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.04.2020 12:45

SK8: Vítame rozhodnutie ministra školstva ohľadom maturít


Na snímke minister školstva Branislav Gröhling. Snímka zdroj: (TASR).


Predseda združenia samosprávnych krajov – SK8 Jozef Viskupič víta rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga ohľadom maturitných skúšok v tomto školskom roku.


Župy, ako najväčší zriaďovateľ stredných škôl na Slovensku, považujú rozhodnutie vykonať maturity administratívne, formou aritmetického priemeru známok, za vecne správne a v tejto situácii za najlepšie riešenie.

Ministerstvo týmto rozhodnutím prijalo návrhy Združenia samosprávnych krajov – SK8, ktoré presadzovalo práve tento spôsob riešenie tohtoročných maturít.

Ústne maturity sa pre situáciu s novým koronavírusom v aktuálnom školskom roku neuskutočnia v klasickej podobe. Hodnotenie na maturitnom vysvedčení vznikne spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo skupiny predmetov. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval minister školstva Branislav Gröhling.

Realizácia tzv. internej časti maturitnej skúšky administratívnym spôsobom sa vzťahuje na všetky typy stredných škôl. Príbuzné predmety, ktoré sa do výslednej známky započítajú, určí riaditeľ školy do 7. mája. „Aritmetický priemer sa spriemeruje na celé číslo,” priblížil minister. Priemer 1,5 sa zaokrúhli na 1; priemer 2,5 na 2; 3,5 na 3 a 4,5 na 4.

Aritmetický priemer a výslednú známku v predmete budú kontrolovať dvaja skúšajúci členovia predmetovej maturitnej komisie a schvaľuje ho predseda školskej maturitnej komisie do 11. mája. Výsledné známky sprístupní škola plnoletému žiakovi alebo zákonnému zástupcovi neplnoletého žiaka do 12. mája. „Ak žiak s priemerom súhlasí, tým momentom v podstate zmaturoval,” vysvetlil minister.

„Klasickú” maturitu absolvujú študenti, ktorí s výslednou známkou nebudú súhlasiť. Nesúhlas so známkou z niektorého predmetu musia písomne oznámiť do 15. mája. „Skúška sa potom môže konať dištančne ako videokonferencia alebo prezenčne podľa opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR,” načrtol Gröhling. Interná časť maturitnej skúšky sa potom uskutoční v termíne od 25. mája do 13. júna. Presný dátum určia príslušné okresné úrady do 19. mája.

Administratívna maturita sa nevzťahuje na predmety dobrovoľnej maturitnej skúšky. Žiaci však môžu požiadať o jej zrušenie, a to do 7. mája.

„Opravná maturitná skúška z roku 2018 a 2019 sa neruší,” oznámil minister. Interná časť sa zrealizuje v tradičnom termíne od 25. mája do 13. júna. Asi tristo žiakov, ktorí opakujú externú maturitu, budú maturovať od 3. do 8. septembra.

Žiaci bilingválnych gymnázií sa môžu prihlásiť na externú časť maturity z cudzieho jazyka do 30. júna. Externá časť skúšky sa bude konať 4. septembra. Ak žiak získa viac ako 33 percent, môže požiadať školu o potvrdenie výsledku externej časti maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Absolventské, záverečné a pomaturitné skúšky sa budú tiež vykonávať podľa priemeru. Výnimkou sú absolventské práce, ktoré musia žiaci odovzdať, no nebudú ich obhajovať. Študenti odboru diplomovaná všeobecná sestra musia zložiť kompletnú skúšku.

Školský rok sa pre posledné ročníky všetkých typov stredných škôl skončí 7. mája, dokedy musí byť vystavené aj vysvedčenie. Spolu s maturitným vysvedčením ho škola vydá najneskôr 30. júna.

Predseda školskej maturitnej komisie môže do 29. apríla nesúhlasiť so svojím menovaním. Podľa ministra rátajú hlavne s prípadmi učiteľov, ktorí sú v rizikovej skupine a obávajú sa o svoje zdravie.

Ďalšie otázky pre ministra môžu študenti posielať na emailovú adresu opytajsaministra@minedu.sk. Na otázky odpovie minister v živom streame na sociálnej sieti Instagram vo štvrtok o 18.00 h.

Autor: (Kancelária SK 8, TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
19.08.2020
Školy sa budú od septembra riadiť troma fázami
Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy.
viac
12.08.2022
Školy budú fungovať bez zásadných covidových obmedzení
V blížiacom sa novom školskom roku 2022/2023 budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou ochorenia COVID-19, a to bez zásadných obmedzení. Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu.
viac
16.08.2022
Školy dostanú na ukrajinských žiakov financie z eurofondov
Školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %