Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2024 08:05

SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu


Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) - logo


Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.


"Vyššie územné celky zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu, čiže služby vo verejnom záujme. Štát má majetkové podiely v desiatich spoločnostiach, navrhol som, aby štát svoje podiely v spoločnostiach previedol bezplatne do majetku samosprávnych krajov," priblížil Baška s tým, že celková účasť štátu v desiatich podnikoch je viac ako 48 miliónov eur.         

Ako dodal, samosprávne kraje si od toho sľubujú väčšiu kontrolu poskytovateľov verejnej dopravy a vedia si vytvoriť ďalšiu základňu na rokovania s majiteľmi ďalších podielov pri vytvorení možných spoločných podnikov zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu.         

"Napríklad v prípade Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Trenčín má štát viac ako 41-percentnú účasť. Túto účasť by sme chceli získať my, aby sme mohli lepšie vyjednávať o vytvorení spoločného podniku," zdôraznil Baška

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2020
TTSK vyhlásil tri verejné súťaže na prímestskú dopravu za 178 miliónov eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyhlásil v pondelok (30. 3.) tri verejné súťaže na poskytovanie služieb prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme v celkovej hodnote 177 900 000 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
09.05.2020
Od pondelka budú prímestské autobusy v TTSK jazdiť v prázdninovom režime
Cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave v trnavskej župe čaká od budúceho týždňa zmena. Autobusy budú od pondelka 11. mája 2020 jazdiť v režime školských prázdnin.
viac
26.11.2021
Kraje chcú viac kompetencií pri obstarávaní prímestskej autobusovej dopravy
Samosprávne kraje žiadajú vytvorenie pracovnej skupiny na riešenie problémov vo verejnom obstarávaní prímestskej autobusovej dopravy.
viac
19.02.2022
Bezplatné cestovanie sa v Bratislavskom kraji od marca skončí
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji je po počiatočných problémoch s výpravou spojov stabilizovaná. Aktuálne sa obslužnosť pohybuje na úrovni 98 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %