Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.07.2021 08:25

SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy


Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.


SK8 podľa Viskupiča presadilo zámer na vytvorenie poradného orgánu vlády - komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy, ktorá je v gescii podpredsedu pre legislatívu Štefana Holého. Združenie iniciovalo aj vznik pracovnej skupiny vo Výbore Národnej rady SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj. „Po viac ako roku však ešte ani jeden z týchto orgánov nie je založený. Preto by sme uvítali, keby začali fungovať čo najskôr aj za aktívnej účasti SK8,” poznamenal Viskupič.

Pandémia ukázala množstvo kompetencií, ktorými disponuje štátna správa, i to, že mnohé z nich dokážu robiť samosprávy rýchlejšie a efektívnejšie, skonštatoval Viskupič. Dodal, že adekvátnou úpravou financovania samospráv sa dosiahne výsledok verejnej správy, a to skutočná decentralizácia štátnej správy.

SK8 vo svojom návrhu verejnej správy čerpá zo skúseností krajín podobných, ako je SR, napríklad z Česka. Združenie navrhuje presun kompetencií okresných úradov na samosprávy. „Priamo volení starostovia, primátori a župani totiž majú najvyššiu demokratickú legitimitu na realizáciu všestranného rozvoja spravovaného územia,” podotkol Viskupič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
13.08.2021
OP II: Výzva na malé zlepšenia eGovernment služieb je vyhlásená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu na podporu lepších informačných služieb verejnej správy. Zo zdrojov EÚ je na výzvu vyčlenených 40 miliónov eur. Oprávneným žiadateľom sú aj obce mimo Bratislavského kraja a mesto Košice a jeho mestské časti.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
29.06.2022
Kraje podporili program Slovensko, výhrady však majú k rozdeleniu alokácií
Samosprávne kraje podporili program Slovensko 2021 - 2027, majú však výhrady k procesu tvorby i samotnému obsahu dokumentu, prostredníctvom ktorého sa budú financovať projekty z fondov EÚ v novom programovom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %