Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.10.2017 09:05

Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami


Banskoštiavnickí žiaci s vlastnoručne pripravenými nádobami. Snímka: (M. VEVERKA).


„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“


Takýto postup je podľa Ing. Veverku dobrý aj preto, že základné školy ním vyriešia problém chýbajúcich financií na nákup farebných nádob do každej triedy.

 

Aké materiály a farby sú vhodné?

Zhotoviť nádoby na triedený zber si žiaci môžu sami a takmer zadarmo. „Vhodné sú rôzne kartónové škatule, ktoré možno vymaľovať a prispôsobiť v rámci výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania alebo podobných predmetov,“ radí environmentalista. „Ideálne je použiť farby zodpovedajúce jednotlivým druhom odpadu - na plasty žltú, na sklo zelenú, na papier modrú. Pre zber bioodpadu je vhodný napríklad kýblik od farieb na steny. Všetky nádoby treba označiť aj nápismi, aký odpad do nich patrí a aký nie.“

 

 

Fantázii sa medze nekladú

A  ostatný odpad? Napríklad drobný elektroodpad? „Netreba naň zabúdať,“ komentuje M. Veverka. „Fantázii na pomaľovanie nádob sa medze nekladú. Prospešné je využiť povedzme aj recyklačné trojuholníky a iné označenia, ktoré každému človeku na prvý pohľad prezradia, že ide o zbernú nádobu odpadu, určeného k recyklácii.“

 

 

Kľúčové podmienky úspešného fungovania triedeného zberu

Okrem rozmiestnenia nádob na triedený odpad čo najbližšie k žiakom Ing. Veverka odporúča:

Koncovka pre vyzbierané odpady

V prípade štandardných komunálnych (papier, plasty, sklo, kovy a nápojové kartóny) je dôležité osloviť obec alebo zberovú spoločnosť, ktorá vykonáva zber odpadu v obci, aby pred školou alebo v jej areáli zriadili stojisko farebných nádob na zber vytriedeného odpadu (ak ho, samozrejme, nemajú).

Úloha upratovačiek

V škole je dôležité zabezpečiť vyprázdňovanie rozmiestnených nádob. Môžu to síce robiť žiaci (napríklad týždenníci), ale najosvedčenejšie je zaradiť túto činnosť do pracovnej náplne upratovačiek, ktoré už zabezpečujú podobnú so zmesovým odpadom. Ony sú najdôležitejším prvkom v systéme triedeného zberu na školách. Mali by s ním byť dobre oboznámené, rovnako s rozmiestnením nádob, s obsahom, ktorý do nich patrí a ktorý nie.

Po zavedení triedenia ostane zmesového odpadu menej, ale upratovačkám pribudne nová povinnosť: ak sa niektorá nádoba na vytriedený odpad naplní, bude potrebné ju vysypať do príslušnej nádoby na stojisku. Nemalo by sa stávať, že nádoby budú preplnené. Upratovačky dohliadajú na stav nádob a poskytujú dôležitú spätnú väzbu o kvalite triedenia.

Nezabúdať na osvetu

Žiaci musia byť informovaní o systéme triedeného zberu, o tom, čo patrí do jednotlivých nádob a čo nie, kde sú najbližšie nádoby umiestnené. Pri vstupe do školy by nemala chýbať viditeľná nástenka, ktorá by ich a - vlastne všetkých návštevníkov školy – informovala ako nakladať s odpadmi v škole, o systéme triedenia a aj o tom, ako to v škole funguje: koľko sa vytriedilo, koľko ušetrilo a podobne.

Zapojiť školské kuchyne

Školskú kuchyňu ako významného producenta najmä bioodpadu a odpadov z obalov nemožno vynechať zo systému triedenia na školách.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
22.06.2021
Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať
Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %