Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
09.12.2018 08:05

Školstvo: Novým odborom v Duálnej akadémii v Bratislave bude odborný informatik


Ilustračná snímka, zdroj: aha-informatik.ch


Napredovanie automatizácie a nástup robotov v rámci štvrtej etapy priemyselnej etapy známej aj ako Priemysel 4.0 si vyžaduje aj prípravu nového typu odborníkov, ktorí majú rekvalifikáciu aj v oblasti informačných technológií.


 Ako uviedol pre TASR Ľubomír Kyseľ, riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy automobilovej v Bratislave, ktorú prevádzkuje Duálna akadémia, v školskom roku 2019/2020 plánujú otvoriť nový študijný odbor – odborný informatik.       

Duálna akadémie sa tak stane prvou strednou školou na Slovensku, kde sa bude tento študijný odbor vyučovať. Pôjde o štvorročný maturitný študijný odbor. "Zameraný bude na robotizáciu a automatizáciu. Snažíme sa, aby ľudia s robotmi vedeli zaobchádzať. Vytvárame tu akýsi virtuálny duálny vzťah medzi žiakom a robotom," povedal Kyseľ. Záujem o absolventov tohto odboru prejavil aj Slovnaft spolu s jeho dcérskymi spoločnosťami, pre TASR to potvrdila Lucia Polcová zo Slovnaftu.       

Okrem toho by mal od nového školského roka v akadémii pribudnúť aj nový trojročný učebný odbor skladový operátor. "Študenti by sa tu naučili niečo o svete logistiky, je to, samozrejme, spojené aj s praxou. Všetky podmienky, ktoré duálne vzdelávanie študentom akadémia ponúka, budú dodržané," povedala pre TASR Klaudia Višňovská, koordinátorka operatívy v spoločnosti DHL. Podotkla, že so študentmi sa podpisuje zmluva a po ukončení štúdia im bude automaticky ponúknutá pracovná ponuka v spoločnosti.       

"Rovnako budú študenti vykonávať prax u nás vo firme," uviedla s tým, že takýmto spôsobom sa snažia vychovávať mladých ľudí už od začiatku. "Aby to boli ľudia, ktorí keď k nám nastúpia, budú vedieť do čoho idú a budú vedieť pracovať. Pre nás to budú hotoví ľudia," dodala. Študenti budú môcť po ukončení učebného odboru absolvovať aj dvojročné nadstavbové štúdium.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
V Bratislave bude jazdiť ekologický autobus
Vďaka spoločnosti SPP CNG s. r. o. (SPP CNG) pribudne do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, akciová spoločnosť (DPB, a. s.) ďalší autobus s ekologickým pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). Cestujúci tak budú využívať modernú a ekologickú formu cestovania.
viac
27.11.2020
Súťaž o prenájom priestorov budovy kaviarne Propeller pozná víťaza
Verejná obchodná súťaž na prenájom priestorov budovy kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste pozná víťaza.
viac
08.03.2021
V Bratislave otvoria prvý stredoškolský študijný odbor zameraný na IT
Vtiahnuť mladých ľudí do sveta technológií je cieľom novovznikajúceho študijného odboru programovanie digitálnych technológií. Ide o prvý stredoškolský študijný odbor svojho druhu na Slovensku, ktorý sa zameriava na vývoj digitálnych produktov.
viac
31.03.2021
Staré Mesto podporí v rámci dotácií viaceré projekty
Bratislavské Staré Mesto podporí tento rok v rámci prvého kola viaceré projekty z oblasti kultúry, školstva a športu i sociálnej starostlivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %