Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.12.2019 12:55

Sliač: Rok výročí zavŕšil krst knihy, opisuje mesto za uplynulých 50 rokov


Na snímke rok výročí zavŕšili v Sliači krstom knihy, ktorá opisuje mesto za uplynulých 50 rokov. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Uplynulých 50 rokov v živote mesta Sliač mapuje kniha, ktorú v týchto dňoch pokrstili tvorcovia v kine tamojšieho liečebného domu Palace. Krstilo sa za účasti ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD) vodou z miestnych minerálnych prameňov.


Kniha podľa autorov vypĺňa prázdne miesto na publikačnom poli, keďže v novodobej histórii tohto kúpeľného mesta ešte nevyšla kniha, ktorá by priniesla informácie o tom, čo sa v Sliači udialo za uplynulé polstoročie - teda od času, keď je mestom.       

"Krst bol zároveň súčasťou galaprogramu, ktorým vyvrcholili oslavy 775. výročia prvej písomnej zmienky o liečivých prameňoch, 60. výročia spojenia obcí Hájniky a Rybáre do jedného celku a 50. výročia udelenia štatútu mesta," povedal pre TASR zostavovateľ knihy a autor textu Emil Šimončík.         

Kniha prináša na 93 stranách a vo ôsmich kapitolách pohľad na najdôležitejšie udalosti, ktoré sa v meste odohrali od roku 1969. Zaznamenáva napríklad veľkú povodeň v roku 1974, vznik a činnosť Jednotného roľníckeho družstva, vrcholiacu slávu kúpeľov, ale aj stavbu nových škôl a zakladanie športových klubov.       

Predposledná kapitola prináša chronologický súpis najdôležitejších stavieb v meste od roku 1969 s bohatou obrazovou prílohou a posledná prehľad najdôležitejších osobností, ktoré za polstoročie výrazným spôsobom formovali tvár mesta.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
12.04.2019
Hriňová oslávi 30 rokov, odkedy je mestom, okrem iných ocení aj známych umelcov
Aj herec Lukáš Latinák a výtvarník Jozef Gertli "Danglár" sú medzi tými, ktorých mesto Hriňová ocení v sobotu 13. apríla počas slávnostného mestského zastupiteľstva pri príležitosti 30. výročia udelenia štatútu mesta. TASR o oslavách informoval primátor mesta Stanislav Horník.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %