Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.03.2020 02:00

Sloboda zvierat v roku 2019 prijala 7711 zvierat v núdzi


Ilustračná snímka: (int.).


Sloboda zvierat v roku 2019 prijala 7711 zvierat v núdzi. Pôvodným majiteľom sa podarilo vrátiť 1168 zvierat a nový domov prostredníctvom adopcie si našlo 5190 psov a mačiek. Informovala o tom predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.


Všetky neoznačené prijaté zvieratá boli podľa Dugovičovej v zmysle vyhlášky o karanténnych staniciach a útulkoch začipované a dospelé jedince, ktoré ostali v útulku, aj vykastrované. „Teší nás, že najmä v Bratislavskom kraji stúpa počet začipovaných zvierat, pretože tie vieme pri strate vrátiť majiteľom, v minulom roku šlo o 30 percent psíkov a mačiek prijatých do útulku na Poliankach. V ostatných regiónoch je to zatiaľ menej ako desať percent,” uviedla Dugovičová. Povinnosť od jesene ukladá veterinárny zákon každému vlastníkovi psa a Sloboda zvierat ho odporúča aj pre mačky.

Linka proti krutosti dostala minulý rok od občanov 1261 podnetov o zlom zaobchádzaní so zvieratami, pomohla v 1009 prípadoch a 174 zvierat inšpektori odobrali a umiestnili do útulkov Slobody zvierat. „Odobrali sme najmä týrané zvieratá - dlhodobo zanedbávané a choré, trpiace podvýživou, s vrastenými reťazami. Mnohé potrebovali okamžitú operáciu alebo liečbu na záchranu života,” vysvetlil hlavný inšpektor LKP Jozef Chmel s tým, že LKP poskytuje poradenstvo nahlasovateľom aj majiteľom zvierat, kontroly v teréne, odoberanie týraných zvierat a podáva trestné oznámenia.

„Najčastejšie nám verejnosť hlási zvieratá držané permanentne na krátkej reťazi, bez adekvátneho pohybu, výživy a prístrešku. Vyhláška hovorí, že zviera musí mať umožnený denný voľný pohyb, nesmie byť celodenne na reťazi ani vo voliére, predpisuje tiež riadny prístrešok s podlahou, ktorý z troch strán chráni pred nepriazňou počasia, prístup k vode a krmivu, očkovania a veterinárne ošetrenie,” dodal Chmel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
V Bratislave budú znova hľadať nové domovy útulkáči z celého Slovenska
V sobotu 18. júna sa bude v bratislavskej Horárni Horský park konať ďalšie podujatie pod názvom Nájdite sa... so zvieratkom z útulku. Svoju účasť potvrdilo 10 združení a útulkov z celého Slovenska od Skalice až po Dolný Kubín či Šaľu.
viac
06.10.2016
Svetový deň zvierat v Košiciach
Sprevádzajú nás od nášho počiatku, pomáhajú nám a slúžia. Je na čase im to vrátiť. V nedeľu bude v Košiciach akcia pri príležitosti Svetového dňa zvierat: Nájdite sa!... so zvieratkom z útulku.
viac
13.07.2019
Petíciu za zákaz reťazí pre psov podpísalo 50-tis. ľudí
Občianske združenie Sloboda zvierat v piatok odovzdalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Rezort potvrdil, že sa petíciou bude zaoberať tak, ako mu to ukladá zákon.
viac
04.03.2022
Útulky Slobody zvierat prijali minulý rok 7571 psov a mačiek v núdzi
Ide o zvieratá odchytené z ulíc a o tie, ktoré boli odobraté majiteľom z dôvodu zlej starostlivosti a týrania. Pôvodným majiteľom sa podarilo vrátiť 1200 zvierat, adoptovalo sa 4875 psov a mačiek. Informovala o tom Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %