Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.02.2017 05:21

Slováci vykurujú domácnosti až o štyri stupne viac ako je európsky štandard


Ilustračná snímka: (ista).


V slovenských domácnostiach bežne nameriame až o štyri stupne viac ako je európsky štandard. Vyplýva to z interného prieskumu spoločnosti ista Slovakia, s. r. o., ktorá tento rok zrealizovala odpočty údajov o spotrebe tepla pre viac ako 110 000 domácností.


Vyššia teplota v interiéroch je drahšia, negatívne ovplyvňuje naše zdravie aj životné prostredie. Napriek tomu sú prekúrené priestory v domácnostiach, kanceláriách, školách či verejných budovách na Slovensku realitou.

 

Vedeli ste, že sektor bývania patrí k najväčším producentom skleníkových plynov?

Štandardne sa vykuruje na 22 až 24 stupňov, pričom odporúčaná teplota v obytných priestoroch je 20 stupňov Celzia. V západnej Európe užívatelia bytov a domov často aj tých optimálnych 20 stupňov znižujú na 18 stupňov. Motiváciou sú nielen úspory na energiách, ale aj zodpovednejší prístup k cenným zdrojom a k životnému prostrediu.

 

Opatrenia pre väčšie úspory

Jednoduchým opatrením, ako môže užívateľ nehnuteľnosti ušetriť až 6 % energie, je zníženie teploty v interiéry o 1 stupeň Celzia. Zachovanie tepelnej pohody je do veľkej miery ovplyvnené aj vlhkosťou vzduchu. Pri vlhkosti vzduchu 30 % a teplote 23 ° C dosiahneme rovnakú tepelnú pohodu ako pri teplote 21 °C a vlhkosti vzduchu 60 %. Dosiahnuté úspory tepla sa tak môžu vyšplhať až na 12 %.

 

Meranie a rozpočítanie nákladov na teplo

Dôležitú úlohu pre dosiahnutie väčších úspor na energiách zohrávajú aj návyky užívateľov nehnuteľností. Efektívne vetranie, regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach podľa ich využitia, temperovanie počas neprítomnosti v byte sú jednoduchými opatreniami, ktoré majú významný dopad na domáci rozpočet. Pre zvýšenie energetickej efektívnosti celej budovy sa v praxi osvedčilo rozpočítavanie nákladov na teplo konečným spotrebiteľom na základe údajov indikovaných na meračoch tepla či pomerových rozdeľovačoch tepla.

„Po inštalácii meračov alebo pomerových rozdeľovačov tepla sú užívatelia bytov motivovaní k úsporám, nakoľko náklady za teplo sa im rozpočítajú na základe ich skutočnej spotreby. V praxi sa ukázalo, že celková spotreba v bytovom dome sa v prvom roku  a úspory dosahujú až 20 %. Užívatelia bytov pristupujú k využívaniu energií zodpovednejšie, menia svoje návyky a teplotu v miestnostiach pravidelne regulujú pomocou termostatických hlavíc,“ uvádza Sylvia Martinkovičová zo spoločnosti ista Slovakia, ktorá sa zaoberá zvyšovaním energetickej efektívnosti v budovách.

 

Viac informácií pre väčšie úspory

Znižovanie nákladov na bývanie je možné dosiahnuť aj častejším sledovaním spotreby tepla v priebehu vykurovacej sezóny. Najnovšie technológie použité v meracích prístrojoch umožňujú zobrazovanie údajov o spotrebe na internetovom portáli. Pomocou počítača, tabletu či smartfónu dokážu vlastníci nehnuteľností sledovať dennú spotrebu tepla a porovnávať ju s predošlými obdobiami, čím získajú lepší prehľad o svojom spotrebiteľskom správaní, ktoré môžu podľa potreby meniť.

 

 

 

Autor: (Zuzana LACOVÁ, ista)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu
Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.
viac
03.06.2017
Byť EKO je in, buďte EKO aj vy
Portál Energie v spolupráci s mestom Žilina pozývajú na 4. ročník osvetového podujatia DENS 2017, ktorého cieľom je propagácia trvalo udržateľného rozvoja. Podujatie sa uskutoční v Žiline na Nám. A. Hlinku v pondelok 5. júna 2017 v čase od 10. do 17. hodiny a je zamerané na všetky generácie.
viac
15.06.2021
Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach
Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.
viac
13.09.2022
Nitre nebude stačiť na faktúry za energie ani dvojnásobok minuloročnej sumy
Mesto Nitra zaplatí v tomto roku za energie vyše dvojnásobok toho čo vlani. Ako informovala radnica, v roku 2021 Nitra na tento účel, bez nákladov na školské budovy, vynaložila 1,7 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %