Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.06.2017 08:20

Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň


Mestský kaštieľ v Snine.


Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).


"Mesto dalo na zákazku vyrobiť v kremnickej mincovni špeciálny nástroj na ručnú razbu, ktorý je replikou starých pôvodných razidiel," informovala hovorkyňa radnice Eva Mihaliková. Grafický návrh sninskej mince vytvoril Tomáš Tulis. "Na prednej strane v strede je znázornený erb mesta, nad ním je nápis Mesto Snina a dolu 700 rokov. Na zadnej strane je zobrazený klasicistický kaštieľ," doplnila. Obyvatelia budú mať možnosť vyrobiť si na pamiatku vlastnú mincu pri všetkých masových kultúrnych podujatiach v rámci výročia.      

Sninu bude po novom reprezentovať aj pieseň Najkrajšie miesto na zemi. "Vznikla z iniciatívy nadaných a úspešných sninských patriotov, ktorí síce vo svojom rodnom meste nebývajú, no dušou k nemu stále patria a veľmi radi sa vracajú do domoviny, kde majú rodinu či priateľov," uviedla hovorkyňa. Autorom hudby je Marián Kocan, text napísal Marek Dunaj. "Slová piesne sú vyznaním lásky k rodisku, vyjadrujú i životnú cestu mnohých, ktorí museli zo Sniny odísť, ale svoje spomienky si stále nesú vo svojom srdci a úspešne reprezentujú mesto vo svete," skonštatovala.       

Slávnostné uvedenie skladby bude v piatok sprevádzať 700-členný "tanečný súbor", ktorý predstaví špeciálnu choreografiu pripravenú pre túto príležitosť. "Zároveň bude vyhlásená celomestská súťaž o videoklip k pesničke. Víťazný videoklip bude predstavený 1. augusta na otváracom dni hudobného festivalu Rock pod kameňom, ktorý bude venovaný 700. výročiu mesta a vystúpi na ňom rocková legenda Suzi Quatro," uzavrela.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Oslavy 70. výročia vzniku mesta Vysoké Tatry budú trvať celý rok
V priebehu tohto roka si budú pod tatranskými končiarmi pripomínať 70. výročie vzniku jednotného samosprávneho celku, ktorý dal dovtedy satelitným osadám podhorských obcí možnosť spoločného vývoja.
viac
16.05.2017
XXIII. ročník Staromestských slávností má pripravený pestrý program
Už budúci týždeň sa mesto Žilina a jeho obyvatelia dočkajú XXIII. ročníka Staromestských slávností.
viac
06.06.2017
Na Liptove otvoria letnú kúpeľnú sezónu
Leto sa blíži aj do jediných liptovských kúpeľov s liečivou minerálnou vodou. Už v piatok 9. júna 2017 symbolicky odomknú letnú kúpeľnú sezónu na Liptove. Otvorenie bude spojené so zábavou pre všetky vekové kategórie a vstup na podujatie je bezplatný.
viac
06.06.2017
33. ročník Turčianskych slávností folklóru
Druhá júnová nedeľa tohto roku bude v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu slovenskej dediny patriť prezentácii ľudového umenia na XXXIII. ročníku Turčianskych slávností folklóru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %