Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2018 09:00

SOŠ technická v Košiciach bude mať aj žiakov s mentálnym postihnutím


Budova Strednej odbornej školy technickej (SOŠT) na Kukučínovej ulici v Košiciach. Foto: TASR/František Iván


Stredná odborná škola (SOŠ) technická v Košiciach ako prvá stredná škola na Slovensku prijme žiakov s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia.


Projekt, ktorý rozbieha škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), môže pomôcť pri znižovaní počtu dlhodobo nezamestnaných ľudí, najmä z marginalizovaných rómskych komunít. Informovala o tom v utorok hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.       

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR schválilo SOŠ technickej experimentálne overovanie začlenenia detí s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia - variant A, do riadnych učebných odborov nižšieho stredného odborného vzdelávania. Ide o odbory, ako výroba konfekcie, spracúvanie dreva či stavebná výroba.       

"Ich vzdelávanie bude prebiehať vo forme dvojročného štúdia a na základe pripraveného a spracovaného školského vzdelávacieho programu, na konci ktorého dostanú vysvedčenie o záverečnej skúške. Sme presvedčení, že aj deti s hraničným či zníženým intelektom sú schopné prinášať veľmi dobré pracovné výsledky, keď získajú príležitosť a kvalitné vzdelanie," uviedol riaditeľ školy Ján Pituch.       

Dodal, že osobitne sledované budú najmä materiálno-technické a priestorové podmienky pre štúdium, vhodnosť zaradenia týchto žiakov do bežných tried aj kvalifikačné predpoklady pedagógov pre prácu s týmito deťmi. Experimentálne overovanie prebieha od 1. septembra 2018 do 30. júna 2021.       

Začleňovanie žiakov s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia do klasického vyučovacieho procesu je zdĺhavý a náročný proces. "Získajú však pracovné návyky, ktoré dokážu zvýšiť ich adaptabilitu na trhu práce. Stredná odborná škola technická má pozitívne skúsenosti s realizáciou výchovno-vzdelávacieho procesu v marginalizovaných rómskych komunitách, know-how aj energiu experimentálne overiť prijatie takýchto žiakov. Sme presvedčení, že toto je cesta, ktorou môžeme účinne bojovať s dlhodobou nezamestnanosťou, ktorá patrí k najväčším problémom nášho kraja," konštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.       

SOŠ technická na Kukučínovej 23 v Košiciach na svojich elokovaných pracoviskách zabezpečuje možnosť vzdelávania žiakov z marginalizovaných rómskych komunít v dvojročných učebných odboroch pre vykonávanie pomocných prác v stavebníctve, v drevospracujúcom a textilnom priemysle.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2018
Deň krivých zrkadiel
Druhú júnovú nedeľu sa v Sade Janka Kráľa priamo za nákupným centrom uskutoční podujatie s názvom Deň krivých zrkadiel. Ide o podujatie, ktoré má dlhoročnú tradíciu a zúčastňujú sa ho organizácie pracujúce s ľuďmi so zdravotným postihnutím. Podujatie je určené pre širokú verejnosť.
viac
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
12.03.2021
Hľadáme géniov na Slovensku
Desiaty ročník IQ olympiády otvoril registráciu. IQ olympiáda je zameraná na rozvoj logického myslenia detí, podporuje kreativitu a pre učiteľov a rodičov objavuje skryté talenty a dispozície detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %