Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.08.2021 01:35

Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske


Chemko Strážske.


Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.


Tak ako starostom dotknutých obcí, aj rezortu vnútra záleží na vyriešení situácie. Je zarážajúce, že teraz, keď sa finalizujú prípravy likvidácie sudov s nebezpečným materiálom, sarezortu vnútra dostáva množstvo neodbornej kritiky z úst niektorých starostov, ktorí sami dlhéroky nevenovali problematike náležitú pozornosť, a ktorých súčasné vyjadrenia zároveňdokazujú, že nerozumejú správnosti a zákonnosti jednotlivých postupov.

V prvej etape rezort vnútra v spolupráci s rezortom životného prostredia a miestnousamosprávou pracoval na obstaraní potrebnej techniky, rokoval o podmienkach vstupu nasúkromný pozemok, takisto o prenájme parciel na uskladnenie zabezpečeného odpadu. V neposlednom rade rezort čelil pandémii COVID – 19, kedy boli všetky zložky podieľajúce sa aj na riešení problematiky PCB v Chemku Strážske primárne povolávané na práce spojené s protipandemickými opatreniami. Napriek týmto skutočnostiam práce pokračovali. Je potrebné si uvedomiť, že táto desaťročia neriešená environmentálna záťaž je obrovského rozsahu a presahuje viaceré okresy a kraje, čo si vyžaduje komplexný prístup.

Ministerstvo vnútra uzatvorilo zmluvu s STU, ktorá bude odborným garantom prelikvidáciu PCB látok z kontaminovanej oblasti. MV SR ďalej zabezpečilo všetko materiálno-technické vybavenie, ktoré je momentálne uskladnené na Záchrannej brigáde v Humennom a rezort je pripravený začať so sanačnými prácami. V procese prípravy I. etapy sa problematické ukázali obmedzené možnosti dočasného uskladnenia kontajnerov s nebezpečným odpadom. Tento poroblém bol konzultovaný na úrovni štátnych tajomníkov Ministerstva vnútra SR a Ministerstva životného prostredia SR.

Ani vyhlásením mimoriadnej situácie však zložky podieľajúce sa na záchranných prácach nemôžu porušovať ustanovenia zákona o odpadoch. Nemožno teda napraviť súčasnú environmentálnu záťaž nezákonným postupom.

Rezort vnútra momentálne čaká na vydanie povolenia na nakladanie s odpadom od OÚMI – odbor životného prostredia, o ktoré musí požiadať správca konkurznej podstaty Chemko Slovakia a.s. – v likvidácii.

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %