Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.02.2022 08:20

Stanovisko ÚMS k aktuálnej situácii na Ukrajine


Únia miest Slovenska.


Mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu našim ukrajinským susedom. Zhodli sa na tom zástupcovia miest Únie miest Slovenska na včerajšom mimoriadnom online rokovaní k aktuálnej situácii na Ukrajine.


Únia miest Slovenska veľmi pozorne sleduje aktuálnu situáciu u našich ukrajinských susedov. Vyjadruje spolupatričnosť a podporu všetkým obyvateľom a v týchto mimoriadne náročných chvíľach stojí na ich strane. Veľa členských miest ÚMS má partnerské mestá na Ukrajine a osobné kontakty s vedením týchto miest, preto pozorne sledujú každú minútu diania a nepodceňujú vážnosť situácie a jej následkov.

Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska: „Situácia na Ukrajine je vážna a dotýka sa aj nás. Musíme byť pripravení reagovať, pomáhať si, byť súdržní. Mestá nepodceňujú, čo sa deje, pretože vedia, že tak, ako počas pandémie, aj teraz budú súčasťou riešenia ďalšej krízy. Mapujeme naše priestorové a personálne kapacity, v prípade potreby sme pripravení zabezpečiť autobusy a bezpečnú prepravu utečencov z miest na východe, ktoré pomôžu previezť jednotlivcov aj celé rodiny do bezpečia a pripraveného ubytovania na západe našej krajiny.“

ÚMS je súčasťou tímu pod vedením Ministerstva vnútra SR, kde si zástupcovia štátu a samosprávy vymieňajú relevantné informácie k aktuálnej situácii a spolupracujú pri tvorbe koncepčných riešení potenciálnej utečeneckej krízy z Ukrajiny na územie Slovenska. Oceňujeme komunikáciu a spoluprácu štátu, veríme, že sa nám spoločnými silami a jednotou v riešeniach, podarí zvládnuť všetko, čo nás čaká. ÚMS sa zároveň pripája ku všetkým jednotlivcom, skupinám a organizáciám, ktoré odsudzujú súčasný vojenský konflikt, vyzývajú na jeho mierové riešenie a  žiada všetkých politikov, aby sa postavili za hodnoty, ktoré sú skutočne správne a umožňujú nám všetkým žiť pokojne a v mieri.

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
14.07.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k aktuálnej očkovacej stratégii
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom a aj zvýšením počtu mobilných očkovacích tímov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %